Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 2. 4. 2020.

| Društvo

Novinarka iz Novog Sada puštena iz pritvora

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti, Nova.rs
lilieva
Lilićeva puštena iz pritvora; foto: Nova.rs printscreen

Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, puštena je iz pritvora nakon što je noć provela iza rešetaka, jer je, kako je rečeno prilikom sinoćnjeg privođenja, svojim tekstom širila paniku u vanrednom stanju. Po Ustavu i dalje demokratska država Srbija, preko policije i tužilaštva, uhapsila je novinarku i odredila joj pritvor do 48 sati, a razlog je bio njen tekst u kojem lekari iznose probleme sa opremom u Kliničkom centru Vojvodina.

Lalićeva je sada, kako je rekao njen advokat Srđa Knežević - na slobodi.

Ona je uhapšena sinoć, kako prenosi portal za koji radi, zbog sumnje da je svojim tekstom u vreme vanrednog stanja izazvala paniku.

Kako je rekao njen advokat novinarka noćas nije saslušana već joj je samo uručeno rešenje.

Ja sam bio tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje - rekao je Knežević.

Tokom jučerašnjeg dana Lalićeva je objavila tekst pod naslovom "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ u kome je navela da KCV-u ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

Njoj su, kako piše u tekstu, lekari iz Novog Sada anonimno ukazali na brojne probleme koje imaju, a iako je tražila odgovore od Kliničkog centra Vojvodina, nije ih dobila.

KC Vojvodine se javio nakon teksta saopštenjem u kojem piše, bez konkretnih dokaza, da su u tekstu Nova.rs napisane laži koje stvaraju paniku u vreme vanrednog stanja i o tome su obavestili policiju i tužilaštvo.

Institucije su munjevito reagovale i novinarka je završila iza rešetaka.

Od sinoć ne prestaju reakcije novinara i građana na društvenim mrežama, svi traže hitno oslobađanje Lalićeve, a u Udruženju novinara Srbije kažu da nikakvog osnova za hapšenje nema.

UNS još jednom podseća državne organe da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija i poziva nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja. UNS naglašava da je KCV imao mogućnost da demantuje navode iz članka i da nije posao ni policije ni tužilaštva da ograničavaju izveštavanje medija i hapse novinare - kažu u UNS-u.

U međuvremenu je, rano jutros, premijerka Ana Brnabić saopštila da se povači zaključak Vlade o centralizaciji informacija koji je prethodio hapšenju. Takođe, naglasila je da će apelovati da više ne bude privođenja.

Podsetimo, u Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa, a informacije iz bolnica i kliničkih centara je skoro nemoguće dobiti, dok građani i lekari skoro svakodnevno prijavljuju brojne probleme na koje nailaze.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    16:50 // 2. 4. 2020.

    Опасан овај вирус , некима разара мозак .

  • Miki

    15:24 // 2. 4. 2020.

    Strasno je sto niko ne radi svoj posao nego sluzi da se aktivira po pritisku na taster. Ako je lazno izvestavala, sto su je pustili, ako je tacno izvestavala sto su je privodili. Kakav je to tuzilac koji privodi po naredbi i koji pusta po naredbi? Mislim da je najmanje sto bi mi kao javnost sad trebalo da saznamo ime tuzioca, ili ako se islo mimo tuzilastva koje izdao nalog za privodjenje.

  • Milica

    15:17 // 2. 4. 2020.

    Svi znamo da u Niskom doma
    zdravlja, bolnicama, ne rade nikakve testove, kao pregledaju te i daju antibiotik u najboljem slucaju. Kad vec bude kriticno svakako ih prikace na aparate pa sta bude... za sve optuze narod i koronu. O porodilistu u Nisu mogu da vam pisem jer mi se setra porodila pre nedelju dana, haos je,osoblje je uznemireno, govore kako im nije dobro i kako svi kaslju,bas su zasticen

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: