Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 22. 12. 2023.

| Društvo

Novinarki "Južnih vesti" godišnja nagrada za najbolju mladu istraživačku novinarku 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Nagrade Marina Kovačev; foto: NNŠ
Priznanje za novinarku Tamaru Todorović; foto: NNŠ

Godišnja nagrada "Marina Kovačev" koju dodeljuje Novosadska novinarska škola, u kategoriji istraživačkog novinarstva pripala je novinarki Južnih vesti Tamari Todorović koja je dokazala tajnu vezu Karića i niškog "naselja budućnosti". Za dnevno novinarstvo nagrađena je Danica Đokić novinarka Cenzolovke. Medijima koji su ove godine najčešće objavljivali lažne i manipulativne sadržaje takođe su dodeljena "priznanja" - Zlatni Pinokio Informeru, srebrni Nultoj tački i bronzani Srpskom telegrafu.

FB_IMG_1703252560988 Priznanje za novinarku Tamaru Todorović; foto: NNŠ Na godišnjoj svečanosti u Novom Sadu dodeljene su novinarske nagrade Novosadske novinarske škole, koja od 2001. dodeljuje priznanja najboljim mladim novinarima do 30 godina, za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti, a od 2018. godine ova nagrada nosi ime "Marina Kovačev" u znak sećanja na mladu novinarku, aktivistkinju i njihovu koleginicu.

U kategoriji istraživačkog novinarstva najboljom je proglašena novinarka Južnih vesti Tamara Todorović, za istraživanje "Kiparski papiri i niška posla". FB_IMG_1703252529043 Priznanje za novinarku Tamaru Todorović; foto: NNŠ

Todorović je na dodeli istakla da joj je nagrada podsticaj i glas da treba da nastavi da se bavi novinarstvom, te da ne treba da zaboravimo koliko važnu stvar novinari rade za društvo i to u uslovima kada su novinari targetirani, ucenjeni i pod stalnim pritiscima.

Novinarka Cenzolovke Danica Đokić je dobila priznanje u kategoriji dnevnog novinarstva, koja je istakla da joj je drago što je Novosadska novinarska škola prepoznala važnost tema kojima se bavila ove godine, posebno ističući temu nasilja u medijima.

Tema nasilja u medijima je pokazala i široj javnosti atmosferu u kojoj mladi novinari prave prve profesionalne korake. Ova nagrada mi zato posebno znači jer pokazuje da neko i dalje neko neguje profesionalan i etičan rad - rekla je Danica Đokić.

Sanji Đorđević (Storyteller) uručena je pohvalnica za izveštavanje o pravima nacionalnih manjina i promovisanje javnog interesa u 2023. godini.

Žiri odnosno Komisiju koja je odlučivala o dobitnicima činili su prošlogodišnja dobitnica nagrade Teodora Ćurčić (CINS), novinar Branislav Šovljanski (N1), prof. Siniša Isakov, predstavnica Fondacije Marina Kovačev Svetlana Bošković i predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole prof. dr Dubravka Valić Nedeljković.


Zlatni Pinokio Informeru, srebrni Nultoj tački i bronzani Srpskom telegrafu

Osim priznanja za najbolje mlade novinarke, dodeljene su i "nagrade" za one koji su, prema evidenciji Fake News Tragača, tokom prethodnih godinu dana najčešće objavljivali lažne i manipulativne sadržaje. Pinokio; foto: NNŠ Priznanje za novinarku Tamaru Todorović; foto: NNŠ

Tako je zlatni Pinokio pripao Informeru, srebrni Nultoj tački, a bronzani Srpskom telegrafu.

U prethodne tri-četiri godine smo na dnevnom nivou lovili previše dezinformacija, a rekao bih da u poslednje vreme imamo puno medija koji nekom kombinacijom baljezganja i distorzijom podataka objave nešto što je manipulativno ali se trude da to urade tako da ne možemo da ih upecamo. Ali, mi ipak uspevamo da ih ulovimo - rekao je Stefan Janjić, urednik Fake News Tragača.

Podsećaju da su Informer i Srpski telegraf i prethodnih godina bili dobitnici Pinokija, dok se medij Nulta tačka prvi put našao na ovoj listi - Informer je već dva puta osvojio zlatnog Pinokija i tri puta srebrnog, dok je Srpski telegraf u 2022. godini bio dobitnik bronzanog Pinokija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan Popović

    21:03 // 23. 12. 2023.

    Svaka cast. Da su svi novinari kao ova mlada devojka.

  • Bojan tasić

    22:40 // 22. 12. 2023.

    Svaka čast sve pohvale

  • Marina

    16:46 // 22. 12. 2023.

    Bravo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: