Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 11. 8. 2018.

| Društvo

Novinarska udruženja: Vlast koristi inspekcije protiv medijskih sloboda

Autor:Lj. J.Izvor:Južne vesti
Južne vesti
Novinarska udruženja zahtevaju da se zaustave politički pritisci na Južne vesti; foto: JV/A. S.

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine zahtevaju da se zaustave politički pritisci na Južne vesti, dok iz Udruženja novinara Srbije pozivaju Poresku upravu da svoja ovlašćenja ne zloupotrebljava za pritisak na medije pošto su, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju protiv evidentnih političkih pritisaka na Južne vesti, koje vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju.

Ovi pritisci imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje - navode iz NUNS-a i NDNV-a.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a u Timu za dijalog, kojeg čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, na sledećem sastanku sa Vladiim Koordinacionom telom za saradnju sa medijima "rezolutno će zahtevati da se administrativna tortura nad Južnim vestima i drugim medijima odmah zaustavi".

Udruženje novinara Srbije (UNS) ističe da je "novinarstvo slobodna profesija, da novinari rade u javnom interesu i da mogu sami da odluče na koji žele da reše svoj radno-pravni status".

UNS će od Koordinacionog tela Vlade tražiti da se ovaj slučaj preispita jer opravdano sumnja u zakonitost rada Poreske uprave koja je u bliskoj prošlosti pokazala da prekomernom kontrolom i kaznama koje prete gašenju medija ograničava pravo medija i novinara na slobodu izražavanja - kažu u UNS-u.


Koalicija za nadzor javnih finansija: Stop političkoj torturi

Saopštenjem je reagovala i Koalicija za nadzor javnih finansija koja poziva "Upravni sud da hitno reaguje i poništi pritivzakonitu, besmislenu i sramnu odluku Poreske uprave kojom je portal Južne vesti obavezan da plati milionsku sumu za prestup koji ne postoji i koji nije propisan zakonom".

Istovremeno, pozivamo i Aleksandra Vučića da momentalno obustavi hajku i harangu na slobodu medija u Srbiji i naloži svojim poslušnicima u poreskoj i svim drugim uzurpiranim i od građana otetim upravama da hitno prekinu torturu i demonstraciju bezakonja nad političkim neistomišljenicima - kažu u Koaliciji.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da ovaj portal navodno duguje milionski iznos.

Komentarišući navodni dug Južnih vesti koji im je utvrdila Poreska uprava premijerka Ana Brnabić je u Prokuplju rekla da ima poverenje u državne organe i da Južne vesti mogu da se žale.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    10:10 // 12. 8. 2018.

    Što se čudite - pa , ko ima najviše "iskustva" u gašenju medija ?

  • xxx

    07:29 // 12. 8. 2018.

    plaćate obaveze državi to svuda u svetu se radi .Kod nas samo se ne poštuje zakon svaka suša ima svoju primedbu .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: