Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 5. 2. 2019.

| Društvo

Novinarska udruženja o pretnji “Južnim vestima”: Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
sud
"Pazite kako prelazite ulicu" nije pretnja, već "kritički stav"; foto: arhiva JV

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je sudska i tužilačka tolerancija prema pretnjama medijima zabrinjavajuća. Novi pokazatelj je odluka Osnovnog, a potom i Višeg javnog tužilaštva da odbace prijavu "Južnih vesti" protiv čoveka koji je poručio novinarima da se “paze kad prelaze ulicu”.

Zabrinuti su i nezadovoljni u NUNS-u i NDNV-u zbog odbacivanja prijave, jer su tužilaštva poruku da novinari “paze kad prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum”, koju je na Fejsbuk profilu Južnih vesti ostavio 67-godišnji Radoslav Milanović, protumačila ne kao pretnju, već kao “izrazito kritički stav”.

NUNS i NDNV smatraju da tužilačka i sudska tolerancija pretnji i pritisaka na novinare i medije direktno ugrožava slobodu javnog informisanja koja je temelj svakog slobodnog i demokratskog društva - pišu novinarska udruženja u sopštenju.

Podsetimo, Milanović je na saslušanju rekao da je to bilo negodovanje, a ne pretnja. Osnovno, a potom i Više javno tužilaštvo prihvatili su ovo opravdanje, uz obrazloženje da se napisano ne može posmatrati kao ozbiljna pretnja. Prijava Južnih vesti odbačena je, a da niko iz redakcije nije saslušan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: