Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 16. 8. 2018.

| Društvo

Novinarska udruženja traže od Vlade Srbije reviziju postupka protiv "Južnih vesti"

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Gašenje medija
Poreska uprava - alat ili oružje? Ilustracija: JV / A. Kostić

Da se izvrši nezavisna revizija poreskog postupka koji se vodi protiv Južnih vesti, da se utvrdi odgovornost direktora Poreske uprave u Nišu Miće Jeremića i da se ispita da li su inspektori u "slučaju Južnih vesti" kršili zakon, zahtevi su novinarskih i medijskih udruženja koji su danas predati Koordinacionom telu Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Stanje u medijima je svakodnevno sve komplikovanije i proizvodi loše efekte po novinare i medije, medijske slobode i pravo građana da budu profesionalno i objektivno informisani, kažu udruženja, a kao jedan od primera navode i slučaj izmišljenog duga Južnim vestima.

Zato 6 novinarskih udruženja u okviru 13 zahteva za “bolje medijsko sutra” traže da poreske i druge inspekcije odmah da prestanu da ugrožavaju rad nezavisnih medija, posebno portala Južne vesti i drugih medija koji prolaze kroz slične administrativne probleme zbog svoje uređivačke politike.

Poreska uprava, ali i druge inspekcijske službe da obustave aktivnosti koje imaju za cilj gušenje medijskih sloboda. Da se izvrši nezavisna revizija poreskog postupka koji se vodi protiv Južnih vesti i utvrdi odgovornost direktora Poreske uprave u Nišu i postupajućih inspektora u slučaju kršenja zakona - saopštavaju udruženja.

Zahtev su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos.

Transparentnost Srbija navodi da se ovakvim izmišljenim dugovima ugrožava opstanak medija, udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Džimi Karter

    21:17 // 16. 8. 2018.

    "Dobrovoljci" iz Advokatske komore Srbije formirajte tim za odbranu "Južnih vesti"!!!Pokažite hrabrost,poštenje,znanje... Nije sve u novcu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: