Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 9. 2. 2019.

| Društvo

Novine u IT svetu, veštačka inteligencija i "Big Data" - teme prvog "Miticon meetup"-a

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
miticon
Govorili i o veštačkoj inteligenciji i Kotlinu; foto: Miticon

Veliki broj studenata i onih koji su zainteresovani za nove tehnologije posetio je prvi "Miticon meetup" koji je održan u Nišu, kažu organizatori, a prisutni su saznali kako da se bave tehnologijom na pravi način, ali i koje su novine u IT industriji, u kom smeru ide veštačka inteligencija i šta je Kotlin.

Na niškom Elektronskom fakultetu je održan "Miticon meetup" pod nazivom "TechRight", a predavači su govorili na pet tema koje se tiču novih tehnologija.

Otvorio ga je predsednik "Miticona" Bogdan Mitić, koji je govorio o novinama u IT svetu i o tome zašto ga zovu "četvrta industrijska revolucija". Jedan od trendova, kako je rekao, jeste to što više nema privatnosti.

Sa mobilnim telefonima konstantno se skupljaju informacije o nama, a koristi se veštačka inteligencija da se te informacije na neki način iskoriste - za dobro i za loše. To je u stvari trend koji zadnjih par godina je krenuo i sada uzeo maha - dodaje Mitić.

Tehnologije poput Big Data su šansa za mlade, kazao je Mitić, kao i sve što je sa njim u vezi, poput sakupljanja i procesuiranja informacija i veštačke inteligencije. Pojasnio je i da će ona ući u sve industrije, a da se na berzama veštačka inteligencija već aktivno koristi - u Sjedinjenim Američkim Državama čini 90 % berze, a uzela je maha i u medicinskoj industriji, a posebno u marketingu.

Prognozira i da slede brojni izazovi zbog svega što je postignuto u tehnologiji.

Šta raditi sa veštačkom inteligencijom koja uči sama sebe i koja se razvija u pravcu koji mi ne znamo, ne možemo da kontrolišemo. Sigurno će biti i "Black Mirror" stvari, ali sigurno će biti i pozitivnih. Poenta je da skrenem pažnju da to više nije naučna fantastika. Da se to dešava. Da se kompletno svi telefonski pozivi, recimo, trenutno u Americi snimaju. Niko ne zna šta će da se uradi sa tim informacijama, ali trenutno od 100% informacija koje se snime, samo se 1% koristi. Ostalo se snima, znajući da će nam biti od koristi kasnije, ali kako? Ili štete, ako neko hoće da veruje u one negativne strane toga - ispričao je.

Predavač je bio i Mladen Antunović koji je govorio o Big Data i istakao da danas svi koriste društveme mreže, svi su onlajn i dok se kreću generišu velike količine podataka. S jedne strane treba negde smestiti i koristiti te ogromne količine podataka, dodaje, ali napraviti i alate koji će se koristiti da bi se iz njih izvukle neke korisne informacije.

Vladan Gunjić je objasnio kako se osigurati da se greške dese samo jednom i da podaci klijenata budu sigurni - kroz prave procedure, monitoring i automatizaciju, a kaže da je želeo da približi tu temu u Nišu, jer se ne radi mnogo na tome.

Kako razviti korisničku interfejs tehnologiju od nečeg zastarelog do nečeg modernog koristeći Angular ispričao je Mišel Kraus.

Posetioci su mogli da saznaju i sve o Kotlinu od Nemanje Petrovića i Aleksandra Marinkovića iz "Miticona".

Kotlin tehnologija je relativno nova, pre jedno dve godine je predstavljena, ali je svoju ekspanziju doživela pre nekoliko meseci i predstavlja novi standard za Android, kao i za backend programiranje. Naziv predavanja je da li treba da se uči Kotlin - moje mišljenje je da treba. Pošto je moderna tehnologija, već je dosta zaživela i svi je smatraju izuzetno dobrom - kazao je Aleksandar.

Organizatori kažu da je sedište "Miticona" u Beogradu, ali da od juna prošle godine imaju dve kancelarije u Nišu, u kojima zasad radi 12 ljudi, a plan im je da i ubuduće organizuju slična predavanja, jer žele da doprinesu razvoju mladih u Nišu i predstave im savremene tehnologije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Krv i meso

    09:02 // 10. 2. 2019.

    Budimo savrseni kao pravi roboti. Samo mi nije jasno sta crkva ima sa robtikom i komjuterima.

  • Dva stranca

    17:54 // 9. 2. 2019.

    To je nesto kao Eagle eye.

  • Kotlin Island

    16:18 // 9. 2. 2019.

    Izgleda da je i tu bio "nas" Tesla.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: