Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 5. 7. 2019.

| Društvo

Novo obećanje Leskovčanima: Kolektor će proraditi naredne godine

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda leskovac
Novi rok za završetak radova - septembar 2020. godine, foto: B. Antić

Višegodišnji projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, za koji je još 2005. godine podignut kredit, a gradnja počela 2008, prema najnovijim obećanjima, trebalo bi da bude završen za godinu dana. I pored brojnih problema, poput propadanja cevi gradskog kolektora, smene rukovodioca projekta zbog ugrožavanja radova i loše komunikacije, nadležni najavljuju da će postrojenje početi da radi naredne godine.

Iako je ponovna izgradnja kolektora najavljena još prošle godine, radovi su krenuli pre nekoliko dana. U međuvremenu je, zbog ugrožavanja radova smenjen rukovodilac projekta, ali i pored problema, nadležni uveravaju da će sa prečišćavanjem otpadnih voda Leskovac početi septembra 2020. godine. postrojenje za preradu otpadnih voda leskovac Kopaju se digestori, foto: B. Antić

Nakon izgradnje kolektora, što će ponovo platiti poreski obveznici, treba proširiti kanalizacionu mrežu u 16 naseljenih mesta oko Leskovca, a ministar Goran Trivan kaže da je upravo proširenje mreže važno za rad postrojenja.

Nedostaje nam to proširenje mreže u ovim naseljenim mestima, jer, bez ozbiljne količine vode, postrojenje ne može da funkcioniše. Građevinski radovi trebalo bi da budu završeni za godinu dana, posle toga imamo 2, 3 meseca probnog rada, nakon čega će postrojenje početi da radi - kaže Trivan.

Iako je još 2005. godine za ovu kapitalnu investiciju podignut kredit od 1,2 miliona evra, i novi kolektor platiće građani - 463,5 miliona dinara obezbeđeno je preko Ministarstva za zaštitu životne sredine, dok leskovački poreski obveznici učestvuju sa 20 miliona dinara. trivan cvetanović Postrojenje počinje sa radom za godinu dana, foto: B. Antić

Do sada je urađena linija vode i delimično linija mulja, a završetkom radova, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, Leskovac će biti prvi grad koji će kompletno zaokružiti proces prečišćavanja otpadnih voda, za šta će se koristiti najmodernija tehnologija.

Linija vode je završena i delimično linija mulja. Sada se rade iskopi za anaerobnu digestiju i ti radovi koštaće oko 4,2 miliona evra - rekao je Cvetanović.

postrojenje za preradu otpadnih voda leskovac Ponovo se gradi kolektor, foto: B. Antić Inače, proširenje kanalizacione mreže u dužini od oko 90 kilometara za 16 sela oko Bogojevca, gde se nalazi postrojenje, koštaće oko 8 miliona evra, a finansiraće ga Vlada Holandije.

Podsetimo, izgradnju kolektora dugog 5,2 kilometara finansirao je iz kredita Grad Leskovac, a izgradnju postrojenja sa proširenjem kanalizacije na severu Leskovca Evropska unija, Vlada Holandije i Vlada Srbije sa oko 24 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: