Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 16. 10. 2020.

| Društvo

Novo pooštravanje mera i kontrole - maske preporučene i na otvorenom

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
maske ljudi niš
Nije precizirano hoće li biti sankcija i kakvih; Foto: Vanja Keser

"Svuda, stalno i svi", rekla je Darija Kisić Tepavčević nakon odluke Kriznog štaba da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, kao i da ova odluka stupa na snagu odmah, ali je ubrzo nakon te izjave pojasnila da je ipak na otvorenom maska samo preporuka. Najavila je i strožu kontrolu, ali ne i da li ima sankcija, ko će ih sprovoditi i kakve će biti.

Fizička distanca i nošenje maski se pokazalo efikasnim svuda u svetu i to su mere koje spašavaju živote, kaže Kisić Tepavčević.

Odluku Kriznog štaba da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, kako prenosi RTS, kasnije je ispravila i objasnila da je ipak na otvorenom to samo preporuka.

Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore. To je mera za koju se pokazalo da je izuzetno efikasna i koje bi trebalo da se pridržavamo. Da bodrimo i podstičemo jedni druge da primenjujemo ovu meru, zato što je izuzetno efikasna - rekla je Kisić Tepavčević.

Novina je i da svi uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice koje će se starati o tome da se striktno sprovode sve preventivne mere, kao i to da je najavljeno otvaranje beogradske Arene za smeštaj obolelih od kovida. Kisić Tepavčević je rekla da je razlog tome što mora da se baci akcenat na privremene bolnice, ali ih nije pominjala za druge gradove.

Apelujemo na sve pojedince koji do sada nisu shvatili značaj preventivnih mera da zbog svih nas to učine, da će tako zaštiti i sebe i svoju porodicu. Svi imamo svoju značajnu ulogu u borbi protiv ovog virusa i zato svako od nas treba i da opominje i da podstiče sve ljude oko sebe da se pridržavaju ovih preventivnih mera - kaže Kisić Tepavčević.

Ostale odluke Kriznog štaba, pojašnjava Kisić Tepavčević, tiču se i oštrije kontrole dosadašnjih mera.

Broj obolelih polako raste. Situacija jeste mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne treba da nas teši, jer ovaj virus ima veliki potencijal brzog širenja i na nama je da do zaustavimo. Mere koje smo danas doneli jesu da se pooštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Iako je ograničenje okupljanja bilo do 30 ljudi, bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja. Od danas se izdaje zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja - rekla je Kisić Tepavčević.

Podsetimo, poslednja dva dana novozaraženih koronom u Srbiji bilo je preko 200, što je prvi put posle dva meseca.

Sve o virusu korona na jugu čitajte ovde.

*Tekst je ispravljen nakon što je Kisić Tepavčević rekla da maske na otvorenom ipak nisu obavezne, već da je to samo preporuka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    17:01 // 30. 10. 2020.

    Ne zelim da nosim masku i bas da vidim ko ce da me natera.

  • Victor Belicoff

    09:56 // 17. 10. 2020.

    Verujem da se sve mere moraju poštovati i tačka. Sa druge strane apsolutno sam svestan kao i većina građana da o ovom virusu se veoma malo zna. Neki idu do te mere da čak tvrde da virus ne postoji već da je izmišljen i da je u pitanju neka zavera i slično. Bogati su postali još bogatiji za vreme pandemije a siromašni? To već znate i sami! Činjenica je da nečega/virusa ipak ima i da nije izmišljeno

  • Naissus

    18:30 // 16. 10. 2020.

    "Svuda, stalno i svi" osim templarskog reda (gradske vlasti). Od njih i korona bega

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: