Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 16. 4. 2020.

| Društvo

Novo žarište epidemije u Domu čiji su štićenici sa smetnjama u razvoju, u Trbunju kod Blaca

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
vojska
Vojska postavila šator preko puta Doma u trbunju; Foto: Privatna arhiva

Iako su nadležni demantovali da je tokom dana bilo protesta radnika u Doma za ometene u razvoju u blačkom selu Trbunje, epidemiolog Branislav Tiodorović je na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Nišu, potvrdio da je stanje u toj ustanovi teško, da se prati 24 sata i da je to težak problem jer se radi o pacijentima sa posebnim potrebama, te da je do sada zvanično u toj ustanovi potvrđeno 27 inficiranih radnika, a da će korisnici ponovo biti testirani.

Epidemiolog Tiodorović nije naveo tačne razloge zašto će se testiranje štićenika ponoviti, ali je rekao da je to nije ništa neobično i da nije prvi put, jer svuda gde postoji sumnja da li je ispoštovana procedura, da li je sve dobro urađeno ili je nešto “kontaminirano”, to se uvek proverava.

Mi u tom domu do ovoga trenutka nemamo štićenika koji pokazuju ozbiljne znake oboljenja, ponavljanjem testova moći ćemo da proverimo da li je situacija tamo pod potpunom kontrolom - rekao je Tiodorović.

Informacije novinara Južnih vesti sa terena govore da su zaposleni u Domu u Trbunju ipak danas negodovali zbog nastale situacije, nakon što su stigli rezultati u kojima je potvrđeno da su svi zaposleni, kao i korisnici Doma inficirani virusom korona.

Navodno su tražili da ih, ukoliko su bolesni i inficirani, prebace u Niš na lečenje, dok nadležne službe, kako tvrde, hoće da ih izoluju u ovoj ustanovi na 14 dana.

Saznajemo da su ih od jutros posetili i članovi Kriznog štaba u Blacu, ali nije došlo do kompromisa i dogovora jer radnici nisu odustali od zahteva, a naknadno im je rečeno da su uzorci poslati u "kontaminiranu" laboratoriju pa su zato svi pozitivni i da ce opet testirati sutra a do tada da su svi u obavezi da borave u Domu gde radi zaraženo osoblje.

Radnici tvrde da im sem smeštaja, za sada ništa nije obezbeđeno, a boje se da u koliko sutra ne stignu rezultati pre policijskog časa, u Domu mogu ostati do utorka bez obzira na rezultate.

U krug Doma je tokom dana stigla vojska i policija, a postavljeno je i nekoliko šatora. radnik Zaposleni ispred zdrade Doma; Foto: Privatna arhiva

Zaposleni koji su bili u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata, jutros su pozvani da se jave u Dom gde im je usmeno rečeno da su svi i radnici i korisnici pozitivni na korona virus, da moraju da ostanu i rade 15 dana, iako su bolesni, a ako izađu, da će biti uhapšeni zbog kršenja karantina. Ispred doma su naoružani ljudi, vojska i policija – kaže jedan od sagovornika.

Radnici smatraju da je reč o prinudnom radu i da, ukoliko su bolesni, niko nema pravo da ih na to prisiljava i preti hapšenjem. Saznajemo da među radnicima nisu zaposleni iz uprave i rukovodioci, jer su, navodno, oni svoj posao obavljali od kuće.

U Domu u Trbunju je oko 80 korisnika koji su po rezultatima testa takođe inficirani, ali se njihova sudbina i dalje ne zna, odnosno šta će biti sa njima i hoće li i gde biti prebačeni na lečenje.

Ranije, pre 6 dana je predsednik opština Blace Milan Ćurčić rekao da je od 30 testiranih korisnika i zaposlenih u Domu, njih 11 bilo pozitivno, od toga 7 radnika i 4 štićenika. Od tada niko nije želeo da komentariše situaciju u Domu, iako su novinari Južnih vesti još 8. aprila uputile zahtev nadležnom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o stanju u toj ustanovi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Koruga

    15:59 // 16. 4. 2020.

    Kako će ti ljudi u stanju histerije da se brinu o štićenicima?

  • Шишач снс-ОВАЦА

    15:56 // 16. 4. 2020.

    Корона

    Запретио вирус зао,
    чудан је ОН створ.
    Потписе је сакупљао,
    у Крушику збор.

    Док је вирус рудио,
    а ла италиано,
    шопинг нам је нудио,
    излет у Милано.

    Слушајте ме, амо,
    ја сам најуспешнији,
    на фејсу је само
    вирус најсмешнији!

    Будале му кличу,
    нормалнима јасно,
    обрнуо ОН причу,
    али мало касно.

    Глава нам у торби
    превише ј' морона,
    да ли ће у борби
    изгубити корона?!

    • Febo

      16:18 // 16. 4. 2020.

      Vidi ga Toponičar al je poetično raspoložen, mora da si imao lep doručak

    • Шишач снс-ОВАЦА

      18:48 // 16. 4. 2020.

      Ооо, Фебо, већ пар пута си од мене попио васпитно-поправну и није зи доста. Ако, ако, јављај се и надаље, сигурно си користан газдама!

    • Giga

      19:19 // 16. 4. 2020.

      Komentare u novostima ubijaju SNS botovi ali ovde su još gori opozicioni botovi, brišem aplikaciju, zgadiste mi da čitam vesti sa mog juga

    • Febo

      19:25 // 16. 4. 2020.

      Idi radi nešto korisno, već sam ti rekao, i javi da li ti treba senf za viršle

    • Шишач снс-ОВАЦА

      21:03 // 16. 4. 2020.

      Giga i Febo,
      Слично Вођи кога обожавате, не волите да чујете неко нормално мишљење, па вам сметају наводни опозициони ботови. Ево, да вам буде лакше - кривица опозиције је готово једнака вашој јер док је била на власти слабо је чинила за народ, зато су и ту где јесу. Али, схватите, ви сте еталон глупости и ненормалности коју је нека власт успела да изроди у целој историји српског парламентаризма!

  • Stupar

    15:46 // 16. 4. 2020.

    Eto nove Kovid bolnice u Prokuplju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: