Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 5. 1. 2023.

| Društvo

Novogodišnji i božićni rituali - od pečenja i putovanja do društvenih igara sa porodicom

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nova godina Niš (2)
Svaka porodica ima svoje praznične rituale; foto: Jelena Mišić

Za brojne Nišlije predstojeći praznici su odlična prilika da se posvete porodici i nadoknade sve to što zbog posla nisu bili u prilici da urade. Kažu da je to idealan trenutak da budu svi na okupu, uživaju u dobroj hrani, gledaju filmove, igraju društvene igre, dok će neki evocirati uspomene na zlato iz Indijanapolisa 2002. godine.

Nova godina Niš (6) Takođe, Nišlije se slažu da će posle praznika na njihove poslove se vratiti sa nekoliko kilograma viška foto: Jelena Mišić Period između Nove godine i Božića za mnoge predstavlja vreme koje će provesti sa svojim najbližima. Jedan od njih je i Nišlija Bogdan Petković.

Zbog posla, kao i većina ljudi, ne mogu da se posvetim porodici onoliko koliko bih želeo i koliko bi trebalo. Uvek je prisutan umor i briga šta će se desiti sutra, zbog čega nekada imam osećaj da kući samo fizički postojim. Zato volim kada dođu praznici, ne moramo ništa da radimo, samo da budemo zajedno i da probamo što kvalitetnije da provedemo to vreme - rekao je Bogdan.

Nišlijka Ružica Rašić će, kao i većina njenih sugrađana, praznike provesti sa porodicom koja jedva čeka pečenje.

Kao i svake godine praznike provodimo kući, porodično. To su ti trenuci kada imamo manje obaveza i više slobodnog vremena. Naš ritual nije poseban, ali je naš i uvek se vrti oko hrane. Ove godine dogovorili smo da ćemo odvojiti jedan dan za pečenje. Cene jesu skočile, ali ako moramo da pazimo na svaki potrošen dinar tokom cele godine, ne moramo baš i za praznike - kaže Nišlijka.


Društvene igre, putovanja i košarkaški jubilej

Za porodicu Nikolić praznici predstavljaju vreme kada će u pauzama filmova i serija igrati društvene igre. Iako, kako kažu, igraju mnoge igre, najviše igraju "riziko", a ove godine najmlađi članovi porodice spremili su im novu igricu.

Manje-više igramo igrice i gledamo serije. U tih nekoliko dana kada smo slobodni, znamo da odgledamo i nekoliko sezona, a deca biraju šta ćemo da gledamo, a kada nam dosadi sedenje ispred TV-a, igramo igrice. Supruga i ja smo “navukli” decu prethodnih godina na "riziko" i to nam je omiljena, a sada su nam najavili da su spremili neku novu igricu, navodno je mnogo popularna kod mladih, videćemo već - rekao je Miloš.

Nova godina Niš Praznicima, podjenako se raduju i stariji i mlađi;foto: Jelena Mišić Praznicima se podjednako raduju i stariji i mlađi, dok će Nikola odmarati i “puniti baterije”, za njegovog osmogodišnjeg sina Vasu to znači da će moći da ostane duže budan i igra igrice. S' druge strane, Milena se sprema da se vrati u Pirot, gde će prvo sa roditeljima provesti vreme pa će se onda sa društvom uputiti u Istanbul.

Zbog fakulteta sam u Nišu, studiram Elektronski jer to će mi sutra doneti siguran posao, a praznike ću iskoristiti tako što ću da otputujem sa društvom u Istanbul. Avionske karte smo baš ranije kupili, pa nam je cena bila povoljna. Nikada nisam bila, ne znam šta da očekujem, ali jedva čekam - kaže Milena.

Među Nišlijama koji će kod kuće proslaviti praznike je i Danilo Živić, koji će obeležiti jubilej 20 godina od osvojenog svetskog zlata u košarci.

Gledaću kući na Jutjubu četvrt-finale i finale u Indijanapolisu. Prvo sa Amerikancima, a posle sa Argentincima uz pivo i girice. To finale mi je jedna od najdražih utakmica koje je reprezentacija igrala i volim s vremena na vreme da je pogledam. Eto, idu praznici, pa ću jedan dan da odvojim za to sigurno i da čekam slobodna bacanja koja Divac izvodi na kraju - rekao je Danilo.

Takođe, Nišlije se slažu da će se posle praznika na njihove poslove vratiti sa nekoliko kilograma viška, ali da je to ništa u poređenju sa kvalitetnim vremenom koji će provesti sa porodicom i najbližim krugom prijatelja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik II

    14:53 // 5. 1. 2023.

    Ovaj tekst je , kako mi se čini , posvećen malobrojnim Nišlijama !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: