Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 12. 6. 2021.

| Društvo

Nurdor i Zavod za transfuziju pozivaju Nišlije da daju krv

Autor:M.M.K.Izvor:Južne vesti
dobrovoljno davanje krvi foto i.m.
Akcija u ponedeljak u Zavodu za transfuziju Niš; Ilustracija; foto: A.K.

Pod sloganom "Zajedno smo jači" Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka i niški Zavod za transfuziju zajedno će obeležiti Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Pozivaju sve koje mogu da daju krv u ponedeljak 14. juna od 10 do 14 sati u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi.

Kako broj dobrovoljnih davalaca nije veliki, a krv je svakodnevno potrebna onima koji se leče od malignih bolesti iz NURDOR-a apeluju na građane da se odazovu ovoj akciji.

Tokom lečenja roditelji dece često strahuju da li će biti krvi i često pomoć traže od najbližih i putem društvenih mreža. Neki podaci pokazuju da u Srbiji od 100 ljudi koji mogu da budu dobrovoljni davaoci, samo njih 3 da krv - kaže Marija Tomić iz NURDOR-a.

Lekari objašnjavaju da bez obzira na epidemiju nije potrebno raditi PCR test niti se krv testira na COVID virus , jer se on ne prenosi putem krvi. Navode da Niš zalihe ima na "pozitivnoj nuli", što znači da krvi ima za još tri do četiri dana. Zavod u Nišu krvlju snabdeva 17 zdravstvenih ustanova među kojima je Univerzitetski klinički centar u Nišu, ali i tri zdravstvene ustanove u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    19:40 // 13. 6. 2021.

    Davao sam krv mnogo puta, sada kad sam ja oboleo placam svaki lek. Zato drzava ne oslobodi vise struke davaoce bar tih troskova

  • qgo

    18:43 // 13. 6. 2021.

    Moj otac je bio nulta negativna i dao krv preko sto puta. Drzava mu se oduzila tako sto nije reagovala kada su njega, majku i mene komsije napadale i pretile, tako sto policija i danas ne reaguje na moje prijave nasilja i pretnji. Jedini koji je bio zahvalan je bio jedan Hrvat. Njegovom sinu je za operaciju hitno trebala krv i moj otac je dao. Zato je sledecem sinu dao ima Siniša (sin Niša).

  • Saki

    18:07 // 13. 6. 2021.

    Koliko puta smo slagani, izigrani i poniženi a koliko puta nismo? Koliko verujemo jedni drugima? Razmislite i odgovorite, iskreno, sami sebi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: