Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 14. 12. 2018.

| Društvo

O borbi protiv izgradnje mini-hidroelektrana na tribini u Nišu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Borba staroplaninaca se na kratko seli u Niš
Borba staroplaninaca se na kratko seli u Niš; foto: ORSP

U prostorijama Regionalnog centra za obrazovanje u Nišu večeras od 18 sati, beogradski portal Mašina u saradnji sa Udruženim pokretom slobodnih stanara iz Niša, organizuje tribinu o problematičnoj izgradnji derivacionih mini-hidroelektrana u Srbiji, kao i otporu koji pružaju lokalne zajednice, pre svega na jugu Srbije.

Protesti i borbe aktivista i lokalnog stanovništva protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Visočici i Rudinjskoj reci na Staroj planini, svakodnevne muke meštana Rakite u Opštini Babušnica, gradnja na Vlasini i drugim rekama u Srbiji dospeli su u fokus interesovanja građana širom zemlje, koji se sve više ujedinjuju oko tog problema, ali i sami organizuju pokrete u svojim mestima.

Tako je i Stara planina dospela u fokus interesovanja javnosti nakon što su privatni investiori počeli sa izgradnjom derivacionih MHE, dovodivši pritom prirodne eko-sisteme do kolapsa, a lokalno stanovništvo ostavljajući bez vode - navode organizatori.

Razgovaraće se o tome kako je i zašto država omogućila izgradnju MHE bez jasne strategije i analize o obnovljivim izvorima energije, zašto se one grade u zaštićenim područjima i koje su perspektive udruživanja lokalnih grupa oko istog cilja.

Na tribini “Male hidroelektrane, velika ekspoatacija” učestvovaće predstavnica inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković, novinar Južnih vesti Ljubomir Filipov i član redakcije Mašina Robert Kasumović.

Razgovor će moderirati aktivista inicijative Pravo na vodu i član redakcije Mašine Predrag Momčilović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Големо Бучило

    13:46 // 14. 12. 2018.

    Пошто је у питању мала сала центра,драге нишлије - дођите на време.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: