Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 5. 8. 2017.

| Društvo

O direktorima javnih preduzeća i dalje na tajnim sednicama

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Opet zasedali iza zatvorenih vrata
Opet zasedali iza zatvorenih vrata; foto: JV/J. A.

Iako je konačno poznato koliko se kandidata prijavilo za poziciju direktora svakog od 11 niških javnih preduzeća, gradska komisija koja bira nove direktore je opet zasedala iza zatvorenih vrata, pa se i dalje ništa ne zna o kandidatima. Od 120 njih, čak 21 se prijavio za direktorsku fotelju u Parking servisu, a samo dvoje za Goricu.

Novinarima ni ovog puta nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sednici, koja je održana jutros u 9 sati u maloj sali Skupštine grada. Predsednica Komisije Olivera Igić je pre početka nove tajne sednice novinarima Južnih vesti dala pisano “saopštenje za javnost” u kome je navela koliko se kandidata prijavilo. Novinarima dato saopštenje za javnost, zasedali tajno Novinarima dato saopštenje za javnost, zasedanje tajno; foto: JV/J. A.

Najviše prijava ima za direktorsku poziciju u Parking servisu - 21, po 16 kandidata prijavilo se za JKP Naisus i Tržnicu, za JKP Mediana je stiglo 15 prijava, a po 13 njih konkurisalo je za direktora Toplane i Objedinjene naplate.

Za Direkciju za izgradnju ima 8 prijavljenih, 7 kandidata se prijavilo za direktora Nišstana, za Gradsku stambenu agenciju 5, ima 3 kandidata za Zavod za urbanizam i samo 2 prijave za Goricu. Jedan kandidat se prijavio, ali se nije izjasnio za koje preduzeće.


Direktori javnih preduzeća će se i birati tajno

Predsednica Komisije Olivera Igić novinarima ponovo nije dozvolila da prisustvuju sednici, a prema njenim rečima tako će biti “do kraja izbornog postupka”.

Kad se bude završilo, ne ne do kraja izbornog postupka ne možete, sve dok se iznose podaci njihovi. Kada bude bila rang lista dobićete saopštenje za javnost. Pri ispitivanju kako da vas pustim, to je prosto nemoguće - navela je Igićeva.

Na pitanje novinara da pojasni zbog čega je zabranjeno da javnost bude obaveštena o toku sednice na kojoj se biraju direktori javnih preduzeća u Nišu, ona se ponovo pozvala na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i rekla da ne sme da iznosi podatke kandidata. Članovi Komisije za izbor direktora Članovi Komisije za izbor direktora; foto: JV/J. A.

Prvo ja imam obavezu kao predsednik komisije po Zakonu, nemam nikakvog osnova da iznosim bilo čije podatke, odgovarala bih krivično, materijalno, kako god. Drugo, samo ispitivanje kad bude u toku, pitanja su za sve kandidate po Zakonu ista. Javnost ne može da prisustvuje jer će ta pitanja možda izaći u javnost. Ja vama mogu da verujem na reč, ali ja nemam prava da vam dozvolim - rekla je Igićeva.


Sednice tajne "iz tehničkih razloga"

Ni nakon što su novinari rekli da ne traže takozvane "lične podatke" o kandidatima (jmbg, adresu stanovanja,..) ili pitanja koja im se postavljaju, već samo njihova imena, informacije o toku sednice i odlukama Komisije, predsednica Komisije je bila izričita da će sednice ubuduće biti tajne “iz tehničkih i zakonskih” razloga.

Ja da bih udovoljila vama, sutra može bilo koji kandidat da podnese prijavu protiv mene i šta ja da kažem, da sam verovala novinaru na reč. Koliko god ja vama da verujem to je pravo kandidata i prosto zbog kandidata ja to ne mogu da radim. I zbog zakona, zakon je takav, šta ja da radim - pojasnila je Igićeva.

Ubuduće će, najavljuje predsednica, javnost kroz saopštenja biti obaveštena o tome šta je komisija koja odlučuje o novim direktorima radila, a trebalo bi da nakon naredne sednice bude poznato koliko je blagovremenih i potpunih prijava od pomenutih 120.

Osim broja kandidata po preduzećima, Igićeva je u pisanom saopštenju navela i da je u toku “pregled dokumentacije prijavljenih kandidata” i odlučivanje o tome koje su prijave ispunile uslove konkursa. Navela je i da će termini narednih sednica naknadno biti poznati, jer je sezona godišnjih odmora.

Podsetimo, Igićeva je krila termin i mesto održavanja prve sednice Komisije za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu, a kada su se novinari pojavili na sednici ona je prvo dozvolila da prisustvuju, a potom rekla da napuste sednicu. Tako je donedavno bilo poznato samo da se prijavilo 120 ljudi i da među njima ima onih koji su se prijavili za više preduzeća.

Inače, jedan od članova Komisije Nikola Cvetković je u sukobu interesa, jer je zaposlen u JKP Naisus, a odlučivaće o tome ko će biti direktor preduzeća u kome je zaposlen.

Bitno je pomenuti da se zakon nije menjao od prošlog izbora direktora 2013. godine, a da su tada novinari mogli da prisustvuju sednicama od samog početka izbornog procesa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Velickovic

    09:59 // 9. 8. 2017.

    Najbolja ja poslednja rečenica saopštenja, čovek nije znao za koje preduzeće se kandiduje.
    Blago nama dok se takvi upuštaju u posao upravljanja javnim preduzećima.

  • Miroslav Premović

    20:02 // 7. 8. 2017.

    Kako je u pitanju konkurs za direktore preduzeća čija je delatnost od opšteg JAVNOG interesa, građani imaju POTPUNO pravo da ODMAH tj. od samog početka procesa izbora imaju uvid u biografije SVIH kandidata i da sami ocene ko su, šta su, odakle su, gde su radili, itd. a najvažnije da znaju za koja sve direktorska mesta su se prijavili. Mešati Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je NEPRIMERENO...

  • Porodica Igić iz Matevac

    08:47 // 6. 8. 2017.

    Ja bi voleo da turimo negde i Bananu.

    • Misko Grbin

      11:44 // 6. 8. 2017.

      Ja sam ubedjen da zbog ovih direktora polako pucaju savovi u Niskom SNS, jedini spas im je da sacekaju Nesu gusku da se vrati sa odmora pa da se dogovori sa Batom drvarom i Mikijem Hiljadarkom uz prisustvo vojnog penzionera Bulata lepotana, da ne kazem Niskog Zdravka Colica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: