Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 13. 10. 2018.

| Društvo

O finansijskoj podršci roditeljima u emisiji "Zumiranje"

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti

Veliko nezadovoljstvo izazvano novim zakonom

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dospeo je u žižu javnosti zbog veoma malih naknada predviđenih za majke tokom porodiljskog odsustva i za negu deteta, a upravo o ovoj gorućoj temi u emisiji Zumiranje govorile su Bojana Selaković iz Udruženja Roditelj i narodna poslanica Tatjana Macura.

Ovaj Zakon je "prošao" u Skupštini, objašnjava Macura, iako je dva puta bio na njoj, decembra i juna meseca. Ipak, oba puta su u pitanju bile objedinjene rasprave, te je tako donošenje drugih zakona ostavilo u "zapećku" ovaj, bitan za buduće majke.

Mnogo sam ljuta, s obzirom na to da sve ove probleme smo mogli da sprečimo, posebno u Skupštini Srbije. Ovaj zakon je bio dva puta u skupštinskoj proceduri. Ja sam identične amandmane podnosila i u decembru i u junu, iz prostog razloga što se već tada videlo kako će izgledati primena zakona - priča Macura.

Poboljšavanju prethodnog zakona Bojana Selaković iz Udruženja Roditelj bavila se poslednjih 12 godina. Ipak, na kraju ne samo da zakon nije unapređen, smatra ona, već se situacija dodatno pogoršala.

Kao jednu od ključnih stvari identifikovali smo nedostatak direktne isplate porodiljama i tražili da se to promeni, ne želeći da se menja bilo šta drugo, jer je bilo jasno da sistemske promene zahtevaju puno vremena i široku raspravu. Na kraju je sve dovelo do toga da je prethodni zakon bio mnogo bolji, iako mi ni njime nismo bili zadovoljni - priča Selaković.

Celu emisiju Zumiranje nedeljnika Vreme možete pogledati u tekstu.

Podsetimo, zbog donošenja ovog zakona protestovale su i mame u Nišu, a poslanica Macura govorila je o njemu i u emisiji 15 minuta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sokac

    12:44 // 14. 10. 2018.

    Neko se"usokao"u Srbiju pa ne moze ni jedan zakon da se promeni i bude kakav treba da bi bilo bolje
    Da smo kao Crna Gora da imamo more i krs i da ne radimo poljoprivredu u Vojvodini sa gubitkom jer hranimo drugog a ne nasu decu i mame.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: