Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 17. 5. 2021.

| Društvo

O meteoroidima, meteoritima i meteorima uz malo fizike i matematike na novom predavanju AD "Alfa"

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
meteorska kisa
Predavanja o astronomiji i dalje preko računara; foto: Flickr (NASA HQ PHOTO)

Novo predavanje niškog Astronomskog društva "Alfa" posvećeno je meteoroidima, meteoritima i meteorima, o kojima će uz malo fizike i matematike, u četvrtak, 20.maja, preko Zoom aplikacije govoriti profesor Dragan Gajić, saopštavaju iz "Alfe".

Nizom naučno-popularnih predavanja Departman za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta i ove godine obeležava "Maj mesec matematike" u Nišu, a predavanje profesora Gajića jedno je od planiranih i zakazano je za 20. maj u 19:45 sati, kažu iz "Alfe".

Na predavanju će biti objašnjeni pojmovi pomenutih tela i pojava, biće reči o njihovim karakteristikama i klasifikacijama. U kratkim crtama biće obrazložena fizička teorija meteora. Biće ukazano i na uticaj meteoridnih tela na živi svet na Zemlji, što se ogleda kroz njihove katastrofalne sudare sa Zemljom, što može biti uzrok masovnih izumiranja, ali koji mogu biti i motori evolucije i donosioci prebioloških jedinjenja i vode u ranoj fazi istorije naše planete, što je omogućilo nastanak života na njoj - navode iz "Alfe".

Za uključenje u predavanje potrebno je napre instalirati Zoom aplikaciju, a zatim je pokrenuti preko linka napravljenog za taj događaj.

Predavanje Dragana Gajića je deo aktivnosti AD "Alfa" u projektu “Malim koracima ka astronomiji”, koje podržava Centar za promociju nauke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: