Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 7. 12. 2022.

| Društvo

O nasilju u školama: Niški prosvetari traže veći broj pedagoga i psihologa, ministar razmatra

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Mnoge škole nemaju oba stručna saradnika; Ilustracija; foto: A. Kostić.

U okviru mera za prevenciju nasilja razmatra se povećanje broja pedagoga i psihologa u školama rekao je ministar prosvete Branko Ružić danas u Nišu. Iz Sindikata prosvetnih radnika smatraju da je to neophodno jer je nasilje u porastu, a pedagozi ističu da im je potrebno "pojačanje".

Iz Ministarstva prosvete kažu da su usmereni na prevenciji nasilja, i da će mere koje Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja predloži biti kombinacija prevencije i kažnjavanja. Ministar Branko Ružić kaže da upravo u cilju prevencije razmišljaju o povećanju broja pedagoga i psihologa.

Decu moramo vraćati sa stranputice, videćemo da u sklopu ovih mera podignemo broj pedagoga i psihologa što svakako može da pomogne u prevenciji nasilja. To će imati određeni finansijski efekat ali očekujem da će i Ministarstvo finansija imati razumevanja za tako nešto jer se radi o opštem društvenom interesu - istakao je Ružić.

ruzic, prosveta Ružić kaže da je Ministarstvo usmereno na prevenciji nasilja; foto: J. J.Predsednik Sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić kaže da je neophodno povećanje broja stručnih saradnika, naročito u vreme kada je nasilje u porastu.

U mnogim niškim školama nemate oba stručna saradnika, nego imate ili pedagoga ili psihologa. Činjenica je da je njihov broj poslednjih godina opao, a uz to se broj prestupa i problema povećava. U ovom trenutku nam trebaju i psiholozi i pedagozi, čak i specijalni pedagozi koji će raditi na prevenciji nasilja - ističe Ćirić.

Vladan Ćirić navodi primer Prehrambeno-hemijske škole, gde on radi, koja ima pedagoga ali nema psihologa i ističe da je u seoskim školama ovaj problem naročito prisutan.

Pedagog u Gimnaziji “9. maj” Anita Spasić naglašava da, pored toga što u školi imaju i psihologa, stručni saradnici ne stižu da se posvete deci.

Smatram da je potrebno da svaka škola ima i pedagoga i psihologa u obe smene. Zbog svih opisa poslova koje radimo u toku dana, nekako najmanje pažnje poklanjamo savetodavnom radu sa učenicima. Imamo devet oblasti rada koji su obimni a sada je najvažnije da se posvetimo deci. Mi se trudimo da prioritet damo razgovoru sa učenicima - napominje Anita Spasić.

Spasić dodaje da u školi ima oko 800 učenika, po 400 njih u jednoj smeni, pa se često dešava da im odlažu razgovore za neki drugi dan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dezurnik

    06:58 // 8. 12. 2022.

    Koje razmisljanje. Nemam reci. Zato ce nastavnici umesto da budu nastavnici sa pendrekom i elektrosokerima dezurati po skoli. Zaposlite kao prvo OBEZBEDJENJE koje ce brinuti o bezbednosti skole a ne dezurni nastavnici. Dezurni nastavnik ne sme i ne moze nista,samo je nemi posmatrac, vazduh koji ne zeli da izgubi posao ako reaguje.

  • Локални Абориџин

    22:23 // 7. 12. 2022.

    Увођење педагога и психолога у школе имало је за циљ унапређење образовања и васпитања. Био је то експеримент који је у старту пропао. Уместо да буду десна рука наставницима, они су били и остали неко ко је изнад њих и од кога треба да се плаше. Ни ученицима нису били, нити јесу од неке користи, осим да их у свакој ситуацији штите попут адвоката. У Италији цео округ има само једног педагога.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: