Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:26, 21. 2. 2023.

| Društvo

O primeni najnovijih tehnologija u gejmingu i filmovima na Elektronskom fakultetu u Nišu

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
gejming igre
23. februara od 17 sati; ilustracija; foto: pexels.com

“Motion capture” tehnologija, koja je postala važna u razvoju video-igara i filmova jer povećava realističnost likova, tema je meetup-a koji će biti održan u četvrtak, 23. februara, od 17 sati, na Elektronskom fakultetu u Nišu. Iz Asocijacije industrije video-igara Srbije (SGA) kažu da je ulaz besplatan, ali da je potrebno prijaviti se.

Kako navode, “motion capture” tehnologija dodaje realizam načinu na koji likovi komuniciraju sa okruženjem i povećava vernost animacije, a njena prednost je što postoje rešenja koja su pristupačna i manjim timovima.

Glumačke nijanse se precizno hvataju i prenose na digitalni lik mnogo brže nego korišćenjem samo ručne animacije. Rezultati su realističnije animacije likova i postignuti su mnogo brže nego što bi mogli biti bez “MoCap-a” - kažu iz SGA.

Na meetup-u u Nišu biće reči o tome koje su sve upotrebe te tehnologije i kako se ona implementira.

Koje teme pokrivamo? “MoCap” tehnologija u mobilnim igrama - Xsens odelo. Upotreba Xsens odela u procesu animiranja karaktera u mobilnim video igrama. Čućete nešto više o samom odelu, projektima na kojima ga je koristio tim kompanije Peaksel i najvećim prednostima - objašnjavaju iz Asocijacije.

Dobrovoljac iz publike imaće priliku i da isproba odelo, a predavači će govoriti i o tome kako se ono može koristiti u filmskoj industriji, o svojim iskustvima, kao i o AA igrama.

Među predavačima će biti Ana Nerubacki, koja radi kao 3D dizajner u Peaksel-u, kompaniji iz Niša koja se bavi razvojem igara i aplikacija za mobilne uređaje. Diplomirani inženjer elektrotehnike za elektroniku Miljan Saković, koji radi kao lead 3D artist u toj kompaniji, takođe će imati predavanje.

Predavač će biti i Bogdan Amidžić, umetnik i tehničar, koji kao VFX Supervisor radi u firmi Crater Studio. Prisutni će imati priliku da čuju i Danka Rančića, koji radi u gejmingu, u kompaniji Ingsoftware.

Predavač će biti i Matija Mirić, član Mad Head Games-a, koji je kao tehnički umetnik radio na "HOPA" i drugim naslovima za PC i mobilne uređaje. Učestvovao je u kreiranju animacija za "Scars Above", "Pagan Online" i druge projekte.

Svi zainteresovani mogu da se prijave putem linka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: