Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 29. 9. 2023.

| Društvo

O proizvodnji struje iz solarnih panela na kursu u Pirotu i na Staroj planini

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
solarna temska
Kurs o solarnoj energiji; foto: Elektropionir

Od 6. do 8. oktobra u Pirotu i staroplaninskim selima Dojkinci i Temska održaće se kurs "Solartehnika narodu", gde će zainteresovani moći da čuju informacije o proizvodnji struje iz solarnih panela, kao i da se upoznaju sa projektom "Solarna Stara" koji je već zaživeo u pirotskom selima.

Kurs se održava povodom puštanja u rad prvih zadružnih elektrana u Srbiji na Staroj planini i namenjen je svim građanima i građankama koji su zainteresovani za mogućnosti proizvodnje energije iz solarnih panela, kako kroz zadrugu, tako i samostalno, na krovovima svojih domaćinstava.

Prvog dana u Pirotu, u petak, 6. oktobra od 16 do 20 sati, u zgradi Gradske uprave, polaznici kursa će se upoznati sa konceptom energetske zadruge, radom Energetske zadruge Elektropionir i načinima na koje građani mogu aktivno da se uključe u proizvodnju energije kroz zadružne načine ulaganja.

O mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata sa lokalnom samoupravom i korišćenju javnih objekata za proizvodnju građanske energije, govoriće energetski menadžer Pirota Bojan Ivković. Za sve polaznike i polaznice koji razmišljaju o tome da postanu kupci-proizvođači, Nenad Maričić, jedan od prvih kupaca-proizvođača u Srbiji, će podeliti svoje iskustvo i govoriti o ostvarenim i očekivanim promenama u ovoj oblasti. Na kraju, Andrija Petrušić, stručnjak iz oblasti solarne energije, će kroz format foruma odgovoriti na pitanja u vezi tehničkog, proceduralnog i finansijskog aspekta instalacije solarnih elektrana - kažu organizatori.

Narednog dana, sa meštanima sela Dojkinci od 17 do 20 sati i u nedelju od 11 do 14 sati u selu Temska, članovi Elektropionira će govoriti o značaju uspešnog projekta "Solarna Stara", kojim je uz pomoć donacija građana prikupljen novac i izgrađene su dve zadružne elektrane snage od po 5 kW, čiji će godišnji prihod ići u korist lokalne zajednice.

Ovo će biti prilika da zainteresovani dobiju pomoć oko pravilnog određivanja veličine svoje solarne elektrane, na osnovu sopstvene potrošnje i položaja krova. Paralelno sa ovim dešavanjima, mališani će kroz seriju kratkih eksperimenata i igru moći da se upoznaju sa konceptom obnovljivih izvora energije - kažu iz Elektropionira.

Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za sve, u organizaciji Energetske zadruga Elektropionir, u saradnji sa Gradom Pirotom i Mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    18:44 // 29. 9. 2023.

    Cela vlast i njihove diplome su kurs! Kursisti ! Predmet se uci na tehnickom fakultetu, ko ce se maje 5 godine ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: