Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 14. 9. 2021.

| Društvo

O promenama Ustava se govorilo u Nišu, pravosuđe se menja zbog građana i pristupanja EU

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
ustav
Ustav se menja u oblasti pravosuđa; foto: VSS

Izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa dobijaju polako prefiks “istorijske”, s obzirom da je čitav proces započet još 2016, a poslednje izmene desile su se u julu ove godine. O njima se diskutovalo na javnom slušanju u sali niške Skupštine, a kako se čulo od ministarke pravde Maje Popović, izmene su tu zbog građana, ali i zbog pristupanja EU. Ovo je i prvi susret na kojem je i struka u najvećoj meri pozitivno ocenila predloge vlasti.

Nacrt akta o promeni Ustava i Nacrt ustavnog zakona za promenu Ustava predstavljeni su okupljenima u Nišu, a ministarka je rekla da su predložene promene uslov za dalju reformu pravnog sistema i najznačajniju reformu u oblasti vladavine prava.

Odredbe Ustava u oblasti pravosuđa treba menjati pre svega zbog građana Srbije, jer je to u njihovom interesu, a ne samo zbog obaveza koje je Srbija preuzela kako bi postala punopravni član EU. Promene najvišeg pravnog akta se sprovode u cilju unapređenja pravnog sistema Srbije, kao i stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa, a ustavni amandmani obezbediće i jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa - rekla je ministarka.

Na skupu u niškom parlamentu bili su i predstavnici strukovnih udruženja, a Maja Kamenov iz Odbora za ljudska prava kaže daje ukupan utisak struke da se u predloženim nacrtima izmene puno prihvatljivije i više vode ka nezavisnom pravosuđu nego što je to bio slučaj sa prvim predlozima od pre nekoliko godina.

Svi su se složili da ova verzija se dosta razlikuje i to u pozitivnom smislu, a pohvaljen je i sam proces koji je uključivao dosta aktera. Interesantno je da su se govornici složili da po prvi put Narodna Skupština izlazi iz izbora sudija. Na ovaj način se politika sklanja iz tog izbora, ali sa zadrškom je prokomentarisano kako će to biti sprovedeno u praksi. Ostalo je pitanje oko 5 istaknutih pravnika koji učestvuju u izboru - kaže Kamenov.

Tužioci i sudije su ostali na stanovištu da struka bira struku, a posebno je istaknuto da izbori nosica najviših funkcija u ovoj oblasti moraju biti ponovljeni.

Važan je izbor republičkog javnog tužioca i taj izbor mora da se ponovi, kao i izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda, odnosno po novom Vrhovnog suda - kaže Kamenov.

Završnu reč imaće građani na referendumu koji bi trebalo da bude raspisan nakon usvajanja predloženih nacrta ustavnih promena. izmene Ustava Javno slušanje održano u sali niške Skupštine; foto: MP

Za sada nije poznato kada bi on mogao da se održi, a ranije je bilo naznaka da bi mogao da bude raspisan i do kraja ove godine.

Pored ministarke pravde o izmenama su govorili i predsednica Odbora za pravosuđe Narodne Skupštone Jelena Žarić Kovačević i predsednik niškog parlamenta Boban Džunić, koji je bio i domaćin skupa.

Podsetimo, proces izmene Ustava u oblasti pravosuđa traje godinama. Najviše primedba dolazilo je od strukovnih udruženja, od samih sudija i tužilaca, koji se nisu slagali sa prethodnim predlozima Ministarstva pravde.

Oni su se pre svega ticali predloženih promena za izbor sudija i tužilaca, ali i na moguć upliv politike u ovu nezavisnu granu vlasti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kamenko

    09:11 // 17. 10. 2021.

    Koji ulazak u EU ?! Pa više puta su naglasili da neće biti proširenja u EU a pogotovu za Yrbije nema mesta.
    To je i Mikron napomenuo, neznam koga naši obmanjuju.

  • Klarinet

    18:59 // 14. 9. 2021.

    Zbog cega Dzunic a ne Sotirovska? Postoje izgleda odredjeni sumovi na relaciji.

  • Filozof

    14:51 // 14. 9. 2021.

    ... hitna izmena Ustava, vratite robovlasnistvo. Robovima ne otima niko, a hrana je besplatna.
    Sudstvo je i do sada bilo nezavisno a nakon izmena Ustava bice potpuno "nezavisno".
    Od svih privrednih aktivnosti u Srbiji najvece prihode ostvaruju izvrsitelji, notari, saobracajni policajci, trzisni i poreski inspektori, a od proizvodnje profit uvecavaju samo strani investitori...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: