Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 15. 12. 2016.

| Društvo

O razrešenju Jonića raspravlja Komisija za Etički kodeks

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Zoran Jonić
Jonić direktor "Pčelice" od 2008. godine; Foto: arhiva JV

Predsednica skupštinske Komisije za praćenje primene Etičkog kodeksa Marija Ranđelović predložila je meru javne opomene i zahtev od Skupštine grada Niša da razreši sa funkcije direktora Predškolske ustanove “Pčelica” Zorana Jonića.  

Pozvala se, kaže, na dokumente koji potvđuju da se Jonić nije ponašao u skladu sa javnim interesom građana i da je prekršio Etički kodeks.

To su uglavnom finansijski prekšaji, a njega Kodeks obavezuje da se ponaša sa javnim finansijama i novcem u duhu dobrog domaćina i da ga troši namenski - kazala je Ranđelović.

Za vreme Jonićevog mandata, podseća, boravak dece u vrtićima naplaćivan je više nego što je propisano Zakonom, zbog čega je mnogo roditelja tužilo “Pčelicu”. Time je, ističe, načinjena šteta od oko 97 miliona dinara.

Sud je presudio u korist roditelja, a iz gradskog budžeta je novac uplaćen "Pčelici" kako bi isplatili roditelje - dodaje.

Predsednica komisije podseća i na nepravilnosti koje je utvrdio državni revizor, a odnose se na kupovinu namirnica, goriva i stolarije za oko 6 miliona dinara bez raspisane javne nabavke u 2014. godini.

U podnesku Komisiji ona navodi i da je Jonić nezakonito isplatio menadžera marketinga skoro milion dinara.

Podsetimo da je Jonić pravosnažno osuđen zabog toga što je u veme dok je bio direktor Osnovne škole “Čegar” udarao učeniku glavu o zid što je okarakterisano kao prekršaj, a ne krivično delo. On je, takođe, osuđen zbog neprijavljivanja funkcije, zbog čega je samo opomenut.

Zoran Jonić je, takođe, tužio preduzeće na čijem je čelu zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada

Smenu aktuelnog direktora niške Predškolske ustanove tražio je i Lokalni antikorupcijki forum


Komisija zaseda na Svetog Nikolu

Sednica Komisije za praćenje primene Etičkog kodeksa zakazana je za 19. decembar, dan pre zasednja gradske Skupštine.

Obavezno je da Skupština raspavlja ovo pitanje ukoliko ga mi budemo izglasali, a da li će  proceniti da Jonić treba da bude razrešen mi na to ne možemo da utičemo - rekla je.

Ranđelović dodaje da nije sigurna hoće li sednica Komisije uopšte biti održana, jer je 19. decembar, smatra, problematičan datum zbog verskog praznika Sveti Nikola.

Ne znam da li smo dobili taj termin slučajno ili namerno. Uz mnogo problema ja ovu sednicu već 3 nedelje pokušavam da zakažem. Uz velike napore smo uspeli da proguramo tačku dnevnog reda koja se bavi pitanjem Jonića, iz kog razloga takođe ne znam. Ne mogu da garantujem da će se svi članovi komisije složiti i hoćemo li imati kvorum - dodaje Ranđelović.

Inače, Grad Niš ima Etički kodeks ponašanja funkcionera od 2008. godine, po kojem je obaveza onih koji su nosioci javne funkcije da se ponašaju u skladu sa interesom javnosti, a ne ličnim ili stranačkim.

Smatram da sam argumentovala svoj podnesak i da Jonićevi postupci spadaju u neki drugi domen kršenja zakona, možda čak i krivičnog. Osećala sam obavezu kao predsednica Komisije da reagujem po ovom pitanju - kazala je Ranđelović.

Inače, Marija Ranđelović je iz pokreta "Dosta je bilo", a kako kaže, najviše članova Komisije je iz SNS-a - Vesna Mladenović, Siniša Zabunović, Adriana Savić i Aleksandar Petković.

U Komisiji su i Uroš Ilić (SRS), Saša Milošević (PS-USS-Odgovorno za Niš), Jovanka Morović (JC-Ruska stranka), Mario Đokić i Aleksandra Dejanović (SPS), Danijela Ris (Niš, moj grad).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mustafa kajgani

    16:27 // 16. 12. 2016.

    Nek ide vec jednom.da se izgrlimo i poljubimo pa na proslavu

  • Blackburn

    19:44 // 15. 12. 2016.

    Trebalo je da je zakazu 31.12 u 22h!Bice to fijasko, iako je zahtev potkrepljen cinjenicama!

  • lahor

    15:59 // 15. 12. 2016.

    Dostavili ste više sa biologiju se đake na popularnosti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: