Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 24. 1. 2023.

| Društvo

O smanjenju broja radnika u niškoj “Tržnici” oprečno direktor i sindikat "Sloga"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
tržnica
Đorđević kaže da u "Tržnici" trenutno radi 145 ljudi; ilustracija; foto: JV

Dok iz Sindikata “Sloga” upozoravaju da se u niškoj Tržnici trenutno pravi spisak od oko 20 radnika koji će ostati bez posla, direktor Goran Đorđević tvrdi da to nije tačno. Kaže da se broj zaposlenih u tom preduzeću stalno smanjuje iz različitih razloga i da će tako biti i dalje, ali ističe da se to radi u skladu sa Zakonom o radu i da su tada svi potencijalni višak.

Iz “Sloge” navode da je novi Pravilnik JKP Tržnica već predat na usvajanje Gradskom veću i da će oko 20 radnika biti proglašeno tehnološkim viškom ako se on usvoji.

Prema našim saznanjima, u tom preduzeću je u toku postupak izrade spiska dvadesetak radnika koji će novom sistematizacijom bili proglašeni tehnološkim viškom - saopštavaju iz tog sindikata.

Goran Đorđević Tržnica Direktor kaže da je saopštenje "Sloge" smešno; foto: A. S.Njihovo saopštenje direktor Đorđević ocenjuje kao "čudno, smešno i zlonamerno" i potvrđuje da preduzeće radi novu sistematizaciju i da je taj Pravilnik predat Gradu, ali kaže da to nema veze sa otkazima.

U proces racionalizacije niko nije ušao, nikakvi otkazi se ne spremaju. U principu, i ako dođe do toga da treba da se smanji broj zaposlenih, radi se program. Kada se radi program, ocenjuju se zaposleni, rade se socijalne karte, brdo nekih stvari, pa se to radi u saradnji sa tržištem rada, sa Gradom i tek onda se kreće u takav neki postupak - objašnjava direktor.

Ako se utvrdi da je potrebno smanjiti broj radnika, dodaje on, rukovodioci ocenjuju sve zaposlene, a tržište rada pokušava da nađe novo radno mesto za one koji bi bili tehnološki višak.

Meni je malo smešno kad čujem da postoji spisak. Šta to znači, da ako meni neko ne odgovara, ja napravim spisak njih desetoro i kažem im: “Otkaz dobijate sutra”. Može tako, ali to je nelegalno dat otkaz. To su neke neverovatne stvari i čak nisam ni očekivao od tako ozbiljnog sindikata da napiše tako nešto. Ako nasedaju na priče pojedinaca koji bi hteli da budu povlašćeni, a da ne rade ništa u firmi, onda njima svaka čast, onda to govori o tome kakav je sindikat - navodi Đorđević.

Dodaje da nije tačno da će biti 20 radnika manje, ali na pitanje da li isključuje mogućnost smanjenja broja radnika, odgovara da ne samo da ne isključuje, već to vidi kao rešenje.

Što se tiče dalje racionalizacije, naravno, ja sam uvek za racionalizaciju, zato što je to jedini način da svedemo broj zaposlenih na realnu meru, pošto je to godinama i decenijama unazad bilo popunjavano bez ikakvog smisla, ali to ne znači da se pravi bilo kakav spisak, to je stvarno smešno - poručuje Đorđević.

Prema njegovim rečima, otkako je došao na tu funkciju, broj radnika u Tržnici je smanjen od 205 na 145 po različitim osnovama.

Imali smo stimulativne racionalizacije, gde smo plaćali otpremnine, to je bilo pre par godina, imali smo otkaze na osnovu neispunjavanja radnih obaveza ili recimo nedolaska na posao, imali smo privatni odliv, tako da postoje razni načini - kaže direktor Tržnice.

Iz “Sloge” su u saopštenju istakli i da je krajem prošle godine tamo primljeno desetak novih radnika.

Posebno ističemo činjenicu da je krajem 2022. izvršen prijem novih desetak radnika, a sada se potpuno mistično sprovodi postupak proglašenja tehnološkog viška, što ozbiljno dovodi u sumnju da će pod plaštom sistematizacije biti izvršena nezakonita otpuštanja radnika radi uhlebljenja podobnih - zaključuju iz “Sloge”.

Međutim, Đorđević kaže da godinama unazad nisu primljeni novi radnici, već da su oni koji tamo rade godinama dobili ugovore za stalno.

Iz tog sindikata napominju da su tražili sastanak sa direktorom Tržnice, kako bi im dao informacije u dešavanjima u preduzeću, ali da odgovor nisu dobili.

Đorđević potvrđuje da su tražili sastanak, ali kaže "da je u gužvi" jer su u toku popis i druge januarske obaveze. Ipak, dodaje da će im odgovoriti i zakazati sastanak.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sonja

    15:56 // 25. 1. 2023.

    Direktor mora da se izrazava jasno i da njegova izjava ima smisao.Da li,kada daje izjavu za medije pomisli da ce novine citati i neko ko se razume u materiju koja je tema u datom trenutku.

  • Zadrigli alkosi

    23:28 // 24. 1. 2023.

    Direktor neka kaze koga stiti od inkasanata imenom i prezimenom.Koje inkasante nije menjao,smenio.Ljudi ogorceni.

  • Slavica

    22:28 // 24. 1. 2023.

    Kakvi sindikati, to su sve prodane duse koje podzavaju direktore iz iskljucivo licnih interesa. Posle Trznice, sledeci su Gorica i Mediana. Nema ko da stiti radnika koji nije u nekoj vladajucoj stranci. Svuda spremaju sistematizaciju i spisak, svuda je haos! Neznalice rukovode preduzecima i ocenjuju rad onih koji su strucniji od njih, skroz poremecen sistem vrednosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: