Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:58, 21. 10. 2015.

| Društvo

O stipendijama za školovanje u Britaniji i Americi iz prve ruke

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Bilijar.jpg
Na "Dollar akademiji" ima vremena i za odmor

Srednjoškolci I i II razreda, koji žele da se godinu dana školuju u Velikoj Britaniji ili Americi, mogu u petak 23. oktobra od 13:15 doći u salu gimnazija "Bora Stanković" i "Stevan Sremac" na prezentaciju HMC i ASSIST stipendija.

Šta đake koji budu izabrani za dobitnike ovih stipendija očekuje u britanskom internatu ili američkoj porodici učenici koji planiraju da se prijave i njihovi roditelji moći će da čuju iz prve ruke.

Dollar-akademija Lazar Stošić odabran za jednog od tri učenika koji pomažu u vođenju internataO svom iskustvu govoriće Lazar Stošić koji je na prestižnu škotsku "Dolar akademiiju", gde godišnje školovanje košta oko 30.000 dolara, otišao zahvaljujući HMC stipendiji. Nakon što je tamo završio treći razred sa najvišim ocenama, umesto da se vrati, ostao je još godinu dana jer je od same akademije dobio stipendiju za još celu školsku godinu.

Jedini sam Srbin koji je dobio punu stipendiju od Akademije i zaista sam počastvovan. Čim sam otišao, davao sam sve od sebe, uključio se u sve aspekte školovanja, isprobao iz znatiželje i ono čime se ranije nisam bavio i eto rezultata - kaže Lazar.

Ovaj momak, kome je školovanje u Škotskoj izmenilo život, kraći "odmor" će u Nišu iskoristiti da ohrabri i podstakne đake da se i sami okušaju u ovim programima stipendija.

Mislim da se moji vršnjaci plaše da probaju nešto novo i drugačije. Ako znaju engleski, treba da se prijave. Voleo bih da na prezentaciju dođe što više ljudi da bih im sve detaljno objasnio - kaže Lazar.

A ima štošta o čemu će govoriti na prezentaciji - od uspeha na debatnim takmičenjima, u plivanju, vaterpolu koji je u Škotskoj zaigrao prvi put, preko organizacije humanitarnih događaja do toga da je jedan među trojicom odabranih da pomaže "house parent"-ima u internatu.

Svaki zaposleni u internatu, nastavno i ostalo osoblje i svi učenici glasaju za trojicu od nas 45. Čast mi je da su me odabrali. Naš zadatak je da pomažemo da se vodi internat, a to znači i u organizovanju događaja i u rešavanju nekih problema - priča Lazar.

Djaci-stipendisti Isidora, Petar i Petra među 8 đaka iz Srbije koji su na programima HMC i ASSIST dobili pune stipendije za školovanje; foto: JVČim završi školsku godinu vratiće se u Niš i upisati Medicinski fakultet, a pripremu prijemnog već je počeo. Ostale đake želi da na prijavljivanje motiviše svojim, ali i uspehom drugova koji su slične stipendije dobili godinu dana posle njega.

Petra Stanković i Isidora Tasić su zahvaljujući ASSIST stipendijama otišle u Ohajo, odnosno na Roud Ajlend, a Petar Mihajlović je puput Lazara dobitnik HMC stipendije i nalazi se na ostrvu The Isle of Man između Irske i Velike Britanije.

Postoji mogućnost da se neki od njih prezentaciji pridruže preko "Skajpa", a o detaljima i uslovima prijavljivanja za stipendije prisutne će informisati koordinator projekta HMC i ASSIST Aleksandra Marković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • несхватљиво

    13:29 // 22. 10. 2015.

    Србију и Ниш треба градити и уливати веру у боље сутра ма како оно данас било тешко.. оваквим огласима и прилозима о одласку само потхрањујете идеју да је спас у одласку. Такво васпитање не помаже ни нашем граду ни земљи да добра деца иду а од њих ћете правити на овај начин слуге и грађане другог реда у туђини.. срећа је тамо где си рођен!

  • sasa

    21:10 // 21. 10. 2015.

    Prethodna dva komentara su apsolutno nerazumna. Ova deca zasluzuju paznju cele zemlje jer na najbolji nacin prezentuju svoje skole, grad i Srbiju. Samo napred i ostvarite svoje snove.

  • zahav

    13:41 // 21. 10. 2015.

    To je skola bilijara?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: