Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 8. 9. 2010.

| Društvo

Obavezno obeležavanje ptica

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
foto: wikipedia

NIŠ – Zbog obaveznog obeležavanja ptica Udruženje “Ptice pevačice faune Evrope” će svojim čalnovima omogućiti da po nabavnoj ceni kupe alke.

Po zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena, kako bi njihovi vlasnici mogli da ih prodaju, menjaju, transportuju ili javno izlažu. Udruženje"Ptice pevačice faune Evrope" će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2011 godinu.

U saopštenju Udruženja stoji da će se obeležavanje ptica vršiti u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima. Cena obeležavanja jedne ptice ( prsten-alka za ptice) je 16 dinara. (proizvodjačka cena + porez). Udruženje neće zaračunavati nikakvu zaradu, a najmanji broj alkica po članu je 20 komada. Prstenovi se naručuju jednom godišnje, a rok za naručivanje i uplatu za 2011. godinu je 15. oktobar ove godine, kad se zaključuju spiskovi. Podela alkica je u decembru mesecu. Uplata ide na žiro-račun udruženja.


Napomene:

Ptice pevačice faune Evrope ne smatraju se legalnim samim tim što im se stavi prsten odgovarajuće veličine. Da bi ptica bila legalna potrebno je da se prijavi preko Udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” nadležnom ministarstvu. Stav Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja je da se prilikom legalizacije prihvate alke -prstenovi kojima su ptice obeleže U Srbiji od strane odgajivača tako da takve ptice sa prstenovima možete kasnije prijaviti.

Što se tiče odraslih ptica, obeležavanje će sprovesti nadležno Ministarstvo preko ovlašćenih obeleživača. Udruženje apeluje na građane da ne navlače na silu prstenove odraslim pticama i da ih ne uništavaju jer nema potrebe za tim.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mikelandjelo

    11:08 // 14. 2. 2011.

    kako mogu da legalizujem svoje dve ptice?

  • PopicaBL

    18:28 // 8. 12. 2010.

    Ja ne pripadam ni jednom udruzenju a imam dozvolu od Ministarstva, a kupujem alkice od privatnika sa mojim: inicijalima, godinu i broj alkice. Alkice upotrbljavam samo da bi znao koliko su ptice stare tako da bi imao neki dokaz za one koji su zainteresani da kupe moje ptice. Ja sam pratio ovu temu vec par godina i mislim da PPFE imaju vise kredita za ovo nego SOF. Dali je tu u pitanju Ornitoloska Organizacija ili Organizacija Aviculturista. Izgleda da se tu prica o dvoje potpuno drugcijih organizacija. Oni koji su cuvali ptice godinama kao ja, znaju da se alkice nestavljaju na svie vrsta ptica, jer neke napustaju jaja ili mlade cim im pipnes gnezdo. Mada vecina ptica Faune Evrope to tolerisu, vecina Africkih i Australijanske ne tolerisu nikakvu inspekciju gnezda a kamo li stavljanje alkica. Kao sto sam ja razumeo, za cuvanje ptica u zatocenistvu po zakonu alkice nisu potrebne, vazna je samo dozvola Ministranstva.

  • Slobodan Potić

    13:57 // 12. 10. 2010.

    Nerazumem kako ste se mogli odreći članova koji poseduju ptice pevačice faune evrope , zbog čega ste ih držali u članstvu i zavaravali toliki niz godina da bi ih se sad odrekli, zašto i dalje na izložbama izlažete hibride nastale baš od tih spornih ptica ili je razlog tom vašem izbacivanju članova finansijske prirode jer se niste sami setili da osnujete jedno takvo društvo poput PPFE sa sedištem u SOF-u koje se bori za legalan odgoj tih ptica njihovu zaštitu, zaštitu njihovih staništa, šta ste vi radili tokom ovih godina po pitanju toga, sad se držite tog zakona RS a zašto kad je taj isti zakon stariji od SOF-a što ga niste tumačili kad je trebalo nego sad, tad vam je odgovarao, nevidim razloga što napadate PPFE i što vam je toliki trn u oku, svako je mogao da se seti i izbori za ono što voli pa tako i članovi PPFE se bore za ono što vole i smatraju ispranim kako bi se smanjilo istrebljenje ptica pevačica s naših prostora što se uveliko radi dugi niz godina, šta ste vi kao orintološka federacija preduzeli po tom pitanju od vašeg postojanja, zbog čega ja mora da budem vaš član a jesam da bi držao ptice koje volim i ko ste vi da to odredjujete evo u komentarima neki dip.pravnik koji ko zna gde je završio školu kaže da će samo članovi koji su priznati od strane SOF-a smeti da drže ptice ko je on to tako da govori da je bio pametan pa da je i on društvo osnovao ali izgleda njega boli to što u samom društvu PPFE ima više članova nego u SOF-u, što iz SOF-a ljudi naglo beže jer su izmanipulisani od samih vas i naglo prelaze u PPFE, pojedinci s mog prostora poseduju članske karte, uredno plaćenu članarinu a nigde se nevode u svojim tim društvima kao članovi jel to u redu što se radi u SOF umesto tim pitanjem i tim problemima da se borite i protiv toga da se neruši ugled SOF vas to nije briga a moje neko mišljenje je da trebamo razmenjivati znanja i iskustva o uzgajanju, družiti i biti prijatelji jer ptica je simbol

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: