Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 5. 1. 2020.

| Društvo

Obeležavanje Badnjeg dana i u hramovima na jugu Srbije

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
badnjak foto ALEKSANDAR KOSTIC
Nalaganje badnjaka u brojnim hramovima najavljuje najradosniji praznik Božić; Ilustracija; foto: A. Kostić

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležiće 6. januara Badnji dan liturgijama i litijama, uz tradicionalno unošenje i paljenje badnjaka pred najradosniji hrišćanski praznik Božić. I na jugu Srbije vernici će u brojnim crkvama obeležiti ovaj praznik.

Niška Gradska opština Medijana sa Eparhijom niškom na Badnji dan od 17 sati u porti Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene organizuje tradicionalno lomljenje božićne česnice.

U česnici prečnika 2 metra, težine oko 100 kg, biće tri dukata. Građanima će biti poklanjani badnjaci i ikone.

Takođe, u organizaciji Opštine Medijana, u sredu, 8. januara u porti niškog Sabornog hrama u 20:30 biće otvoren "Medijanin Božićni kutak“ .

Manifestacija će trajati do 12. januara od 11 do 18 sati, na potezu Prijezdina ulica, Trg 14. oktobar i deo oko Sabornog hrama. Prvi put učestvuje i Udruženje ZOO planet iz Niša, pa će najmlađi imati priliku da se druže sa zanimljivim životinjama. Građanima će biti služeni topli napici, kolači, pecivo, a predviđen je i vatromet.

I u niškoj crkvi svetog Pantelejmona od 17 sati počinje večernje bogosluženje.

Posle službe, od 18 sati, u prisustvu vladike niškog, uslediće nalaganje badnjaka i podela česnice u organizaciji Gradske opštine Pantelej.


Litije i liturgije u južnim srpskim hramovima

I Prokupčani će Badnji dan obeležiti najpre liturgijom od 8 sati u crkvi Svetog Prokopija. Praznično bdenije i ove godine je planirano za 16 sati, dok će paljenje badnjaka sa lomljenjem česnice u kojoj se nalazi zlatnik početi u 17.45.

U Leskovcu svečanost počinje od 15 sati na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra gde će se lomiti česnica u kojoj će se nalaziti zlatnik i 2 srebrnjaka.

Liturgija i panjenje badnjaka biće organizovani od 17 sati u crkvi Svete Trojice u centru grada i u crkvi svetog Simeona mirotočivog u naselju Dubočica.

U Vranju u 9 sati počinje liturgija u Sabornoj crkvi, a od 16 je večernja služba, nakon čega se pali badnjak u dvorištu crkve, dok je 7. januara, za Božić, od 9 sati liturgija i lomljenje česnice u crkvi.

Sveta liturgija u Pirotu, u Pazarskoj crkvi počeće u 7:30. U popodnevnim satima, od 16 sati praznično bdenije, a od 17 sati biće organizovano paljenje badnjaka i lomljenje česnice. Na Božić liturgija počinje u 8 sati, a na drugi dan Božića – Sabor presvete Bogorodice, arhijerejsku liturgiju od 8 sati služiće vladika niški Arsenije.

U Dimitrovgradu večernje Bogosluženje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice počinje u 18 sati, a lomljenje česnice je sutradan, na Božić, posle liturgije koja počinje u 8 sati.

Babušničani organizovano za badnjak polaze od 6 ujutru ispred crkve svetog Nikole, od 16 sati je večernja molitva i paljenje badnjaka u dvorištu crkve. Lomljenje česnice biće organizovano na Božić, nakon liturgije koja će početi od 6 ujutru.

U Svrljigu litija polazi od 14:30 ispred zgrade Opštine i kreće se do Sabornog hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene. Paljenje badnjaka počinje od 15 sati, nakon čega će se lomiti česnica u kojoj će se nalaziti zlatnik i dva srebrnjaka, a obeležavanje Badnjeg dana pratiće i kulturno-umetnički program u crkvenoj porti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M

    10:36 // 6. 1. 2020.

    Da li neko zna da li je liturgija na Paliluli od 8:30h sutra?

  • Mara

    18:56 // 5. 1. 2020.

    Svaka čast opštini Medija na i organizaciju Bati Nikoliću i opštini panele organizaciji Snezani Veljković

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: