Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:27, 6. 8. 2020.

| Društvo

Obeležavanje Dana rudara bez svečanosti, na jugu aktivno malo rudnika

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
rudnik
6. avgust - Dan rudara, foto: ilustracija/ flickr - Tangopaso

Za njega najčešće kažu da je najteži mogući posao i da je rudarski hleb onaj sa "7 kora". Trenutno se nešto manje od 30.000 ljudi u Srbiji bavi rudarskim poslom, a na jugu Srbije trenutno su aktivni samo rudnik Lece kod Medveđe, Grot kod Krive Feje i Bosi metal u Bosilegradu. Dan rudara se obeležava u znak sećanja na štrajk u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine.

Običaj je da se 6. avgusta ne silazi u rudarska okna, da se posećuju groblja, polaže cveće poginulim kolegama i da se uz svečane ručkove proslavi ovaj dan. Ovog puta, zbog epidemije korona virusa i zabrane okupljanja, rudari su svoj dan obeležili skromnije.

Rudarskim poslom ne može svako da se bavi, slažu se rudari sa juga Srbije, koji insistiraju na boljim zaradama, uslovima rada i bezbednosti na poslu.

Plate su dobre, ali ovo je težak, najteži posao. Ta floskula o hlebu sa 7 kora stoji. Svakog dana i noći rizikujemo živote. Boli to da poslanici u Skupštini imaju veće dnevnice od nas, a radimo po 12 sati i to kakav posao, to ne može svako da radi - kaže jedan od rudara iz rudnika Lece.

Od svoje 22. godine i završetka srednje škole rudarskim poslom bavi se Ljubiša Stanojević iz Aleksinca koji je bio upravnik gradilišta Aleksinačkog rudnika kada je prošle godine ovde probnu proizvodnju pokrenulo Javno preduzeće za podzemnu ekploataciju uglja Resavica.

Tada je, nakon 30 godina i zatvaranja rudnika nakon nesreće u kojoj je od trovanja ugljenmonoksidom poginula skoro cela smena, opet krenula proizvodnja, oko 300 tona je ekspoatisano i sada se čeka odluka države da li će se rudnik obnoviti.

Stanojević radi u drugim rudnicima JP PEU Resavica i ovaj dan provodi slobodno.

Na ovaj dan je običaj da se ne radi, ali ove godine nema svečanog okupljanja. Postojao je program, išli smo na groblje poginulim kolegama, zaslužni rudari i penzioneri su dobijali nagrade, ali ova godina će proteći bez toga - kaže Stanojević.

Dok se čeka odluka države da li će se ruda u Aleksinačkom rudniku eksploatisati i da li će se otvoriti površinski kop, Stanojević kaže da uglja, i to kvalitetnog, ima. Posao ne može da poredi sa nekim drugim, jer kako kaže, koji je to posao teži od rudarskog. Aleksinacki-rudnik-foto-JV-J-A Alekinački rudnici još ne rade; foto: JV

Zamislite da radite non-stop u položaju savijeni ispod kuhinjskog stola i da morate da kopate da bi sebi napravili visinu da bi se uspravili. Ili da radite konnstantno pod temperaturom 29 stepeni. Stalno pod gasovima - najviše metanom. Morate da budete 100 % skoncentrisani - objašnjava rudar.

Pod JP PEU Resavica trenutno posluje 9 rudnika, Stanojević radi na terenu od rudnika do rudnika i upoređuje rudarski rad i sa aktuelnom situacijom sa koronom.

To kako sada živimo po koronom, pod maskama i slično, mi rudari živimo do penzije pod metanom. Ja od 22 godine, čim sam završio školu. Metan u oknima mora stalno da se kontroliše - objašnjava Stanojević.

Svim rudarima čestitke povodom obeležavanja 6. avgusta, Dana rudara, uputio je predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić, na čijem području radi rudar Lece sa oko 400 zaposlenih.

Izražavam duboko poštovanje za težak i odgovoran posao koji obavljate, Rudarstvo je važno za privredni napredak i razvoj jednog mesta. Lokalna samouprava će nastaviti sa zalaganjem kako bi naši rudari imali bolje uslove rada, povećanjem sigurnosti na radu, materijalnog i socijalnog položaja rudara i njihovih porodica, rekao je Arsić.

Na jugu Srbije, pored rudnika Lece, aktivni su i Grot kod Krive Feje i Bosi metal u Bosilegradu, a do 1963. godine bio je aktivan rudnik uglja Jerma u Rakiti kod Babušnice, a do 1966. godine rudnik uranijuma Gabrovnica u podnožju Stare planine.

Dan rudara u Srbiji obeležava se u znak sećanja na štrajk u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine. Rudari su štrajkovali zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnikam a nakon desetodnevnog štrajka izborili su se da se otpušteni rudari vrate na posao, a radno vreme je skraćeno u skladu sa njihovim zahtevima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    22:45 // 6. 8. 2020.

    Bože,koliko lopova,kriminalaca, političar a rudnici zatvoreni?
    Pa gde je ovde pravda?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: