Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 30. 5. 2022.

| Društvo

Obeležavanje gradske slave u Nišu - liturgije, koncerti, izložbe i moto-skup

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Tvrđava Niš
Manifestacija od 31. maja do 5. juna; foto: T. R.

Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena u Nišu ove godine obeležava se liturgijama, koncertima, izložbama, dečijim radionicama i takmičenjima. Najavljeni su i nastupi rok bendova, Vojnog orkestra, kao i defile motorista. Svi događaji su besplatni za posetioce i trajaće od 31. maja do 5. juna.

Obeležavanje počinje svetom liturgijom u utorak, 31. maja, u 8 sati, u Kapeli Svetih besrebrenika Kozme i Damjana u kompleksu Vojne bolnice. Nastavlja se parastosima čegarskim junacima kod Ćele-kule i na Čegru.

cele kuca Parastos čegarskim junacima kod Ćele-kule; foto: Narodni muzej Niš Kod spomenika na Čegru će biti održana i državna ceremonija povodom obeležavanja godišnjice Čegarske bitke, a biće i predstavljen zbornik “Sinđelićeve čegarske vatre”.

Trudili smo se da ovaj program obeležavanja gradske slave bude još sadržajniji nego prethodnih godina. Mislim da će građani biti zadovoljni. Sve je besplatno za naše građane - kaže većnica za kulturu Adriana Anastasov.

Prvog dana juna od 12 sati na Trgu kralja Milana će nastupati niške plesne grupe, a kasnije i kulturno-umetnička društva.

U 14 sati u parku “7. juli” biće otvorena izložba Istorijskog arhiva Niš pod nazivom “Učtivo vas pozivamo na slavu”, koju će svi zainteresovani moći da pogledaju do 10. juna.

Filmski susreti Biljana Krstić nastupa na Letnjoj pozornici; Foto: JV/M. Z.Anastasov ističe da je centralni događaj 1. juna koncert Biljane Krstić i Bistrika na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, koji bi trebalo da počne u 20 sati.

Narednog dana, od 10 sati, na stadionu “Čair” biće održana manifestacija “Plesom do znanja i zdravlja”, u kojoj će učestvovati najmlađe Nišlije. Kasnije će na Trgu kralja Milana nastupiti niški horovi.

2. juna, u 13 sati, počinje obeležavanje gradske slave i u Panteleju, a predsednica te opštine Nataša Stanković najavljuje “Pitijadu” i nastup mlađe grupe KUD “Anđeli” u dvorištu Doma učenika srednjih škola.

Tog dana trebalo bi da se održi i svečani prijem zvanica i gostiju, nastup gudačkog kvarteta Niškog simfonijskog orkestra, praznično bdenije, svečana slavska litija i Veče duhovne muzike na aramejskom jeziku.

Gradska kuća Iz Grada najavljuju raznovrstan program; foto: T. R.Stanković navodi da će od 3. do 5. juna na Vrežinskom bazenu biti održan i Moto rok fest u saradnji sa Udruženjem “Sinovi juga”, gde će doći motoristi iz brojnih gradova i država.

U petak, 3. juna, u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene biće održana i sveta arhijerejska liturgija, a na platou ispred Hrama i Bankomat knjiga Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

U 12 sati tog dana, u Obrenovićevoj ulici, zakazan je promenadni nastup Vojnog orkestra Kopnene vojske.

U Opštini Medijana slava će 3. juna biti obeležena izložbom radova Učeničke zadruge “Nadeždine pčelice” iz Sićeva, a u Crvenom Krstu sportsko-rekreativnom manifestacijom, kulturno-zabavnim programom i likovno-edukativnom radionicom za decu.

banovina Na Univerzitetu naučni skup; foto: arhiva JVU sklopu gradske slave na niškom Univerzitetu će u 17:30 biti otvoren naučni skup “Niš i Vizantija”.

Biće održano i Palilulsko veče - kako je ranije najavljeno, kod rampe će nastupiti Crne mambe i Legende, a biće održane i izložbe, kao i Sajam vina i rakije.

Do kraja dana u Svetosavskom domu biće održana svečana akademija povodom gradske slave, kao i muzičko nadmetanje tamburaškog sastava La Banda iz Inđije i orkestra Saše Krstića iz Surdulice.

Pretposlednji dan obeležavanja slave otvoriće Kup Grada Niša u planinskoj orijentaciji “Car Konstantin”, a uslediće predstave i radionice za decu.

niška banja Slava se obeležava i u Niškoj Banji; foto: T. R.Slava će 5. juna, u Niškoj Banji, biti obeležena takmičenjem u sportskom ribolovu, u bacanju trojki, takmičenjem za najbolji riblji kotlić i igrama bez granica.

Za razliku od prethodnih godina, kada smo organizovali obeležavanje slave u samom centru banjskog naselja, sada smo odlučili da zajedno sa Udruženjem “Ženeva” manifestaciju spustimo uz samu reku, tako da ćemo imati bogat sadržaj - kaže predsednik Opštine Niška Banja Dušan Živković.

Svi zainteresovani moći će od 1. do 4. juna da pogledaju i izložbe “Razglednice starog Niša” i “Bibliotekom kroz vreme” u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Iva

    00:49 // 5. 6. 2022.

    Tolike pare potrošene a sve izgleda jadno, a na moto skupu narodnjaci

  • Sociolog Natalija

    09:55 // 31. 5. 2022.

    A na Medijani opet nista - velika sramota za gradsku vlast.

    • ceca

      13:55 // 31. 5. 2022.

      Kakav predsednik, takva i manifestacija!

  • Budjoni

    09:03 // 31. 5. 2022.

    Kakvo će tek slavlje nastati kad akutuelna vast dobije:;Iš iz Niš. Kičerica na sve strane i nebulozna saobraćajna rešenja u duh naprdnih vremena. Posečena drveća u parku preko puta pozorišta, nigde lada a ni ljadna limunada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: