Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 30. 5. 2021.

| Društvo

Obeležavanje gradske slave u Nišu - najavljene liturgije, Palilusko veče i vatromet

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
palilulsko vece
Palilulsko veče za kraj obeležavanja gradske slave; foto: Vanja Keser

Liturgijom, izložbama i nastupima Niškog simfonijskog orkestra i Vojnog orkestra niške Kopnene vojske, kao i tradicionalnom manifestacijom Palilulsko veče, ove nedelje obeležava se gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena u Nišu. Slavlje se završava vatrometom sa Tvrđave.

Obeležavanje gradske slave Niša počinje u ponedeljak Svetom liturgijom i parastosom čegarskim junacima na spomen-obeležju Ćele-kula, a nastaviće se kod spomenika na Čegru, parastosom čegarskim junacima, državnom ceremonijom povodom obeležavanja godišnjice Čegarske bitke i predstavljanjem zbornika "Sinđelićeve čegarske vatre". Narodno pozorište Niš U obeležavanju slave uključilo se i pozorište; foto: JV / Ljubica Jocić

Istog dana u biblioteci "Stevan Sremac" u Nišu pa sve do 3. juna biće postavljene 2 izložbe - "Razglednice starog Niša" i "Bibliotekom kroz vreme", dok će bankomat knjiga te biblioteke biti postavljen u Gradskoj bašti JKP Mediana u Tvrđavi.

U utorak se obeležavanju gradske slave priključuje i Narodni muzej, koji do 5. juna organizuje izložbu "Medijana - Zadužbina Konstantina Velikog" na Trgu kralja Milana, a na kojem će zatim nastupiti kvartet Niškog simfonijskog orkestra, a 14. juna biti otvorena i Ulica starih zanata.

Pozorište lutaka će istog dana sa predstavom "Mala princeza" biti na platou ispred Oficirskog doma, a najavljeno je i muzičko-poetsko veče glumaca Narodnog pozorišta ispred tog teatra.

Gradsku slavu u sredu obeležiće i niška opština Palilula tradicionalnom manifestaciojom "Palilulsko veče", odlomkom iz predstave "Treća polovina: Zona Zamfirović", nastupima KUD Abrašević, ansambla narodnih igara i pesama Mozaik, La kampanele, Galeta Kerbera, Ansambla Groš i drugih.

Od 17 sati na Medijani biće praznično bdenje ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, zatim "Carsko veče" i svečana liturgija, a u 20 sati počinje "Veče Svetog cara Konstantina" na bini u parku Svetog Save, dok će na Crvenom Krstu biti Sportsko-rekreativna manifestacija i Kulturno-zabavni program. Oficirski dom u Nisu foto Nikola Mitic Oficirski dom u Nišu mesto više događaja tokom gradske slave; foto: N. Mitić;

Za sredu je zakazan i nastup kvarteta Niškog simfonijskog orkestra na Trgu kralja Milana, kao i otvaranje izložbe Galerije savremene umetnosti u Nišu "Pejzaži Sićeva" na platou ispred Oficirskog doma.

Poslednji dan obeležavanja gradske slave počeće svetom arhijerejskom liturgoijom u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, ispred kojeg će biti postavljen bankomat knjiga Narodne biblioteke "Stevan Sremac", a Obrenovićevom ulicom promenadni nastup imaće Vojni orkestar Kopnene vojske.

Gradska opština Pantelej poslednjeg dana otvara izložbu proizvoda starih zanata i dobrotvornu etno-manifestaciju "Pitijadu", dok Niška Banja planira etno-doček u organizaciji udruženja Kruna, crkveni hor crkve Svetog apostola Petra i Pavla Jelašnica i predstavu Pozorišta lutaka Kosić Bosić na Trgu Republike.

Od 15 sati u centru Niša nastupa kvartet Niškog simfonijskog orkestra, a istog dana su na programiui Sjaj majske pesme, Svečana akademija u Svetosavskom domu, Predstava Narodnog pozorišta Igre u pesku i vatromet sa niške Tvrđave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sava

    21:47 // 2. 6. 2021.

    Sve će to narod platiti.Lako je trošiti tudje pare na povećanje ličnog rejtinga....

  • Jaa

    16:28 // 2. 6. 2021.

    Да ли је аутор прочитао текст након што га је написао? За већину догађаја нити прецизна локација нити време.

  • Milica Nis

    20:33 // 30. 5. 2021.

    tesko Vam je bilo da napiste sve izvodjace ? Bata Zlatkovic, Saita, Kramer ... svi su nase nislije i svi sviraju revijalno i nez honorara! Cemu okretanje glave od strane novinara i juznih vesti ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: