Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 20. 9. 2011.

| Društvo

Obeležavanje staza na Staroj planini

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
pirot, vladikine ploce
Vladikine ploče

Planinarsko društvo Vidlič počeće sa obeležavanjem staza na teritoriji opštine Pirot namenjenim velikom broju avanturista koji širom planete pešače iz zadovoljstva.

Procenjuje se da samo u Evropi postoji 6 miliona ljudi koji se bave ovim hobijem.

Na mapi koju koriste takozvani rembleri bi trebalo da se nađe kompletna turistička ponuda Stare planine, znamenitosti samog grada kao i restorani, kafane i svi smeštajni kapaciteti.

Ovaj projekat zajednički realizuju Planinarski savez Srbije i planinarska društva Vidlič i Pobeda iz Beograda.

Prema rečima sekretara PD Vidlič na teritoriji Pirotskog okruga biće obeleženo preko 100 kilometara ovakvih staza.

- Evropski pešački put se obeležava žuto-crvenom trakom i plavim oznakama da se radi o evropskom putu. Ovi putevi su veoma značajni za Srbiju. Dugački su ukupno oko 2.000 kilometara i prolaze kroz najlepše predele naše zemlje. Kroz Pirot prolazi kraj puta E-4. On ulazi na teritoriju pirotske opštine na Babinom zubu, spušta se u selo Topli Do, zatim do Zavojskog jezera, sela Pakleštica, kanjona Vladikine ploče, da bi preko Smilovca i Smilovskog polja kod Gradine izašao u Bugarsku. To je glavni pešački put, a biće i puno alternativnih puteva koji će voditi do vodopada, planinskih vrhova, manastira i drugih znamenitosti - kaže Mančić.

Delegacija PD Vidlič učestvovaće i na Kongresu Evropske pešačke federacije u Španiji u Alhambri. Tim povodom, pirotski planinari zajedno sa kolegama iz Zaječara, Beograda i Vlasotinca simbolično su tradicionalnim posudama, testijama zahvatili vodu sa mesta na kome nastaje reka Jerma u surduličkom selu Klisura, kako bi je sa vodama iz celog sveta  prolili u fontanu života u Alhambri sa ciljem da se na taj način skrene pažnja na očuvanje voda u svetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: