Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 27. 11. 2022.

| Društvo

Obeležavanje veka od rođenja Duška Radovića u Dečijem centru u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
dečiji kulturni centar
Obeležavanje veka od rođenja čuvenog Nišlije; foto: V. Keser

Povodom velikog jubileja, sto godina od rođenja čuvenog Nišlije Duška Radovića, u utorak, 29. novembra od 18 sati u niškom Dečijem kulturnom centru održaće se književno veče "Zamislite, deco" i promocija radova literarnog konkursa "Radovićev venac 2022".

Čuveni Nišlija, Duško Radović značajan je za modernu dečiju književnost, pa čuvajući uspomenu na slavnog sugrađanina Dečiji kulturni centar, tradicionalno i godine obeležava njegovo rođenje. Direktorka ove ustanove Sandra Petković kaže će posetioci uživati u programu koji su im pripremili povodom jubileja.

U okviru književne večeri deca će čitati svoje radove na temu “Zamislite, deco” kako se i zove Radovićeva pesma, a biće prikazani i kratki filmovi gde deca od najranijih uzrasta koja pohađaju naše radionice govore na temu “Deca vole” što je, takođe njegov stih iz pesme, pa će publika imati priliku da čuje šta to deca vole - ističe Petković.

Na 13. literarnom konkursu “Radovićev venac 2022” pristiglo je 50 radova iz cele Srbije, a njih 11 biće nagrađeno. Konkurs se održava od 1993. godine a direktorka Dečijeg kulturnog centra kaže da se svake godine trude da dovedu ugledne pisce i pesnike u žiriju.

Trudimo se da ugledni literarni stvaraoci učestvuju u tome i da daju svoj dobrinos kako bi podstakli decu na književno stvaralaštvo. Izvdvojila bih Sašu Hadži Tančića, doajena kada je pisana reč u pitanju, koji je nekada bio deo ovog konkursa. Danas su tu mnogi stvaraoci koji nam pomažu da ovaj konkurs živi od Subotice do Vranja i da zajedno probudimo nekog novog Duška Radovića - naglašava Sandra Petković.

Duško Radović rođen je 29. novembra 1922. godine u Nišu, rodnom gradu svoje majke gde je proveo rano detinjstvo. Čuveni je srpski pesnik, pisac i novinar. Poznat je po svojim aforizmima i po tome što je bio veliki ljubitelj fudbala i Partizana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: