Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:56, 9. 11. 2012.

| Društvo

Obeležen dan protiv fašizma u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
AKCIJA1.jpg

Na Trgu kralja Milana predstavnici niških organizacija podsećali su prolaznike na Svetski dan borbe protiv fašizma i važnost tolerancije.

Predstavnici romskih nevladinih organizacija održali su tokom dana i diskusiju u Gradskoj kući kako bi predstavili probleme sa kojima se Romi svakodnevno sreću.

AKCIJA2

- Ponovo je pokrenuta inicijativa da se otvori Romski kulturni centar, razgovarali smo i o problemu raseljenih Roma, ali i o nespremnosti grada sa odreaguje i da se reše neki manji problemi kao što su priključenje vode i struje - kaže Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.

Oni su pokušali sa upozore i na to da grafite, ali slučajeve napada na Rome ne treba tretirati kao nestašluke tinejdžera, već kao pretnju da to preraste u nešto mnogo opasnije po celo društvo.

- Fašizam u Nišu postoji i ispoljava se kroz govor mržnje, kroz grafite i kršenje osnovnih ljudskih prava manjina - kažu u Antifašističkom kolektivu.

AKCIJA

Na uličnoj akciji građanima su deljeni i bedževi sa antifašističkim simbolima, baloni i razglednice, kao i leci sa informacijama o važnosti tolerancije i prestanku diskriminacije.

Tokom narednih nedelju dana ovaj kolektiv organizovaće i uklanjanje grafita sa nišavskog keja, a očekuju da će im se priključiti i niške opštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • antiljudskost

    20:13 // 10. 11. 2012.

    Zasto ne prijavljujete te napade za koje tvrdite da ste ocevidac? Ne osecate po vasim plecima sibanje, pa Vas je bas briga za druge? Ili osecate sibanje siromastva, nezaposlenosti, bede, pa ocekujete da vam volonteri nevladinih organizacija rese problem, umesto da se sami organizujete i javno osudite one koji su Vas u takav polozaj doveli... FASISTI POSTOJE, zlocinacka politika je na vlasti (samo svoje zlocine gura pod tepih dok prave nove), a Vi gradjani umesto da se ujedinjujete sa ljudima koji se bore za bolje sutra - samo klevecete!

  • Tugo Srbijo...

    19:58 // 10. 11. 2012.

    Super su mi ovi komentari, niko ne vidi rasizam koji mu je ispred nosa (ako je Niš išta nalik Beogradu po pitanju pomenutih grafita i odnosa prema Romima, a verujem da je i gori), ali zato svi jasno k'o dan vide ko je čiji "nalogodavac".

    Stari dobri sindrom "*ebeš realnost, teorije zavere su uzbudljivije, a i tu smo uvek good guys".

    Mislila sam da smo s tim završili pre desetak godina, kad ono, danas još gore nego onda kad su vidovnjakuše gostovale na dnevniku RTS-a i proricale sudbinu naciji.

    A nacija kako vreme prolazi sve gora i gora... Tužno i zastrašujuće.

  • besposleni popovi

    23:46 // 9. 11. 2012.

    Napadi na Rome? Gde je to bilo, kada, ko? „Napadi na Rome“, čuj lagariju. Ja lično video stotine napada Roma, pa se ne hvalim!
    „Kršenje osnovnih ljudskih prava manjina“? Pa – ko osim tzv. države može kršiti ičija ljudska prava? Što ne prijavite Nikolića i Perišića, narodni heroji moji? (Jes, dal ste ludi, ko će onda da potpiše virmane za vaše platice?)
    „Grafiti i govor mržnje“? Doduše, grad jeste išaran parolama protiv policije, ako na to misle ovi „anti“&“fašisti“ na alimentaciji. Definitivno, neki pisač parola mrzi nišku policiju. Aaaa – to li vas žulja? Ko sme da udari na vaše poslodavce?
    Opravdajte, bre, honorare, privedite tog kriminalca, što mrzi nišku policiju, divnu jednu službu koju u njenoj diskretnosti godinama ne primećuje ni pošten svet, kamoli kriminalci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: