Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 31. 5. 2021.

| Društvo

Obeležena 212. godišnjica Čegarske bitke

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
cegar
foto: JV/T. T.

Državnom ceremonijom i polaganjem venaca u spomen-kompleksu Čegar u Nišu, obeležena je 212. godišnjica boja na Čegaru i odata je pošta stradalima vojnicima iz Prvog srpskog ustanka.

U čast sećanja na poginule ratnike, vence kraj spomenika resavskom vojvodi Stevanu Sinđeliću, pored građana položili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva rada, Grada Niša, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i drugih udruženja.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor istakao da će na ovaj način nastojati da neguju tradiciju i da se nada da će tokom narednih obeležavanja biti više dece. cegar foto: JV/T. T.

Negovanje tradicija i sećanje na naše slavne pretke, zahteva da na ovakvim događajima bude nova generacija onih koji će sledećim generacijama preneti šta se to dešavalo - rekao je on.

On je takođe najavio i da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastojati da u narednom periodu, u okviru raspoloživih sredstava, obnovi najugroženije spomenike i da je u planu i podizanje novih.

Podsetimo, boj na Čegru se odigrao 31. maja 1809. godine i predstavlja jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

U tom boju se svojim junaštvom istakao resavski vojvoda Stevan Sinđelić koji je, pošto sa ustanicima nije mogao da pobedi brojno jače turske snage, pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta.

Nastradali su tada svi srpski vojnici i mnogo Turaka, a da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula u koju su uzidane 952 lobanje i koja danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Matejevcanin

    20:21 // 31. 5. 2021.

    Slava Cegarskim junacima da nije bilo izdaje u nasim redovima mozda bi pobedili zlo.

  • СрБска Слога

    18:50 // 31. 5. 2021.

    Синђелић Стево,са триста друга
    из шанца гледа па им се руга
    ...........................................................
    Триста друга а деветстотина глава - још један доказ да смо припадници небеског народа,троглави.Војвода Стеван пуцао је у барут из очаја јер је био издан од сабораца.И мајор Тепић је учинио исто.СрБска издаја,вечита коб срБског народа у свим временима.

  • KOVID20

    17:34 // 31. 5. 2021.

    Pa vidim ja, jutros, čiste okretnicu i park kod Ćele kule, došli neki zadrigli debeli filozofi, i radnicima Medijane objašnjavaju nešto. Neke žene funkcioneri, ma sačuvaj Bože...inače kad je običan dan, retko kad je Čele kula otvotena, i biletarnica takođe. Redovno tu prolazim više puta dnevno, i tvrdim da je tako.

    • Des - pot

      20:47 // 31. 5. 2021.

      Sad je nastalo vreme telefonskog zakazivanja: kod lekara, frizera, mehaničara,.... Možda i "Ćele-kula" radi u zakazani termin! Samo, glasno razmišjam.

    • Miloš

      07:13 // 1. 6. 2021.

      Kada ste zadnji put vi bili u Ćele kuli?? Nikad??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: