Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:34, 12. 2. 2023.

| Društvo

Obeležena 81. godišnjica proboja nacističkog logora u Nišu

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Proboj logora jubilej 1, februar 2023; foto: Grad Niš
Obeležena 81. godišnjica proboja nacističkog logora; foto: Grad Niš

Prošla je 81 godina od proboja nacističkog logora "12. februar", kada je grupa od 147 logoraša krenula put slobode, a u tome je uspelo njih 105, dok je 42 stradalo. U logoru na Crvenom krstu u Nišu obeležen je jubilej polaganjem venaca, pomenom i odavanjem pošte žrtvama.

Izviđači Niša su održali tradicionalni marš "Tragom logoraša" kako bi odali počast poginulim zatočenicima i tako je počelo obeležavanje jubileja - 81 godine od proboja nacističkog logora, nakon čega je održano opelo stradalima i polaganje venaca.

Proboj logora jubilej 2, februar 2023; foto: Grad Niš Obeležena 81. godišnjica proboja nacističkog logora; foto: Grad Niš Na komemorativnom skupu gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je ovaj logor bio mesto smrti, destrukcije i rasne, verske i nacionalne mržnje, a da je sada to jedno od mesta našeg ponosa, prkosa i borbe za slobodom.

Branko Bjegović i Milka Protić, to nisu samo naselja, ulice Anete Andrejević, Nade Tomić, Zdravke Vučković su neka od brojnih mesta našeg stradanja, ali i herojstva i ponosa. Zato čuvajmo spomenike. Ne skrnavimo ih, ne šarajmo po zidovima plača, bola i tuge. Ne ponižavajmo heroje, ne rugajmo se sami sebi, već podižimo nove u čast i slavu onima kojima još uvek dugujemo - poručila je.

Kako prenose na gradskom sajtu, ona je tokom govora na obeležavanju jubileja rekla i da su pred našom državom teška vremena i veliki izazovi, ali da Srbija želi mir i stabilnost, da to ne predstavlja strah, ni slabost, već pokazuje solidarnost i želju za saradnjom.

Proboj logora jubilej 3, februar 2023; foto: Grad Niš Obeležena 81. godišnjica proboja nacističkog logora; foto: Grad Niš Da su logoraši na današnji dan 1942. godine izveli hrabar i tada jedinstven proboj u Evropi, istakao je predsednik Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova u Opštini Crveni Krst Momčilo Jović.

Nikada ne smemo da prestanemo da naglašavamo činjenice i zločine nad našim narodom u celom 20. veku. Ako prestanemo, izgubićemo slobodu i bićemo saučesnici zločina - dodao je.

U spomen-kompleksu logora "12. februar" vence su položili pripadnici Vojske Srbije, predstavnici Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave, gradskih opština, Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, predstavnici romske zajednice, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova i potomci.

Više o ovom događaju možete pročitati u istraživanjima niškog istoričara Aleksandra Dinčića, koje su Južne vesti objavile u dva dela - Bekstvo iz logora 1942: Zatvorenici iskoristili nepažnju straže i Bekstvo iz logora 1942 (drugi deo): Na kapiju, pa na žice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Поји Миле

    13:23 // 13. 2. 2023.

    Неки,кажу храбри и слободарског духа,БЕЖАЛИ ОД ЊИХ,а њихови потомци данас БЕЖЕ КОД ЊИХ.

  • Srecko Sojic

    10:33 // 13. 2. 2023.

    Popovi sluzili opelo ateistima i kumunistima
    Logor na crvenom krstu bio je zatvor za kumuniste i partizane i njihove jatake
    Jos gore sto im ovi radikali cetnici najveci neprijatelji i saradnici okupatora drze moleban
    Prevrcuse u grobovima branko bjegovic i svi drugi nastradali za oslobodjenje srbije u drugom sveckom ratu

    • Zlobnik Ii

      16:28 // 13. 2. 2023.

      @Srecko Sojic : Nepoznavanje istorije sopstvenog naroda te ne opravdava... u logoru je najveći broj zatvorenih bio iz redova JVuO djenerala D. Mihailovića, njihovih simpatizera pa tek onda mladih ljudi iz redova partizana i njihovih simpatizera ! Naravno , bilo je i lažno optuženih za saradnju i sa jednima i drugima! Zaboravio si na Jevreje i Cigane !!! Današnji "radikali" su najmanje četnici !

  • STRADALO 42

    06:52 // 13. 2. 2023.

    ONIH 850 - 1 000 ZATVORENIH U - KPD- KOJI SU STRELJANI SUTRADAN NA BUBNJU KAO ODMAZDA , ONI NISU STRADALI.

    Kako to da B. Bjegović( organizovao bjeg) , nema rodbinu i poreklo, za sve one godine nikad i niko od njegovih da dodje u Niš ...Gde mu je rodna kuća ?
    A.A ndrejević, N.Tomić. M. Protić imaju li rodbninu, rodnu kuću da grad Niš to obnovi i takooo...

    • Srecko Sojic

      10:25 // 13. 2. 2023.

      Oni nesu nislije oni su iz drugijih gradova a i dasi iz nis nista nebi dobili dobroje dasu ulice i naselje nazvani po njima
      Moz se desi da ova sekta
      (posto su oni radikali i produzena ruka cetnika) ukine i ulice naselja sa imenima heroja iz drugog sveckog rata
      Sa juga srbije kao i usvakom ratu najvise ucestvovali i dali zvot za oslobodjenje dok se se beogradjani kupali u savi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: