Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 15. 9. 2022.

| Društvo

Obeleženi vojni praznici u niškim kasarnama

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
vojska
Obeleženi važni datumi za Vojsku; foto: Kopnena vojska

U niškoj Kasarni “Mija Stanimirović” obeleženo je nekoliko vojnih praznika - Dani artiljerije, Mešovite artiljerijske brigade, intendantske, saobraćajne i tehničke službe. Pripadnici 3. bataljona obeležili su i Dan Vojne policije u niškoj Kasarni “Knjaz Mihailo”.

vojni praznik 4 (1) foto: Kopnena vojskaTom prilikom u Kasarni “Mija Stanimirović” predstavljeno je i naoružanje, kao i oprema koju koristi Mešovita artiljerijska brigada, ali i intendantska, tehnička i saobraćajna služba.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović čestitao je praznike vojnicima i starešinama u toj kasarni. Naglasio je da su artiljerci uvek bili ponos srpske Vojske i dodelio nagrade najboljima.

Prisustvovao je i komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Dejan Novaković koji se osvrnuo na prošlost i tradiciju jedinice kojom komanduje. vojni praznik 3 (1) foto: Kopnena vojska

Sa ponosom se sećamo uspeha naših slavnih predaka, koji su za nas uzor ljudskih i vojničkih vrednosti, borbenog duha i vojničke časti. Svojim radom i zalaganjem, trudićemo se da nikada ne ukaljamo čast i obraz naših predaka i sve ono za šta su se oni svojom prolivenom krvlju i datim životima izborili - navodi pukovnik Novaković.

Brigadni general i načelnik štaba Komanda Kopnene vojske Željko Tramošljika poručio je vojnim policajcima u Kasarni “Knjaz Mihailo” da i dalje profesionalno i čestito obavljaju nimalo lake zadatke.

vojni praznik 5 (1) foto: Kopnena vojskaVojnu policiju su od njenog formiranja do danas odlikovale disciplinovane, visokoprofesionalne i borbeno spremne jedinice u kojima rade obučeni, časni i pošteni ljudi, kaže potpukovnik i komandant 3. bataljona Vojne policije Stevan Vučić.

Budite ponosni što ste Vojni policajci i deo stroja Trećeg bataljona vojne policije, budite spremni da uvek nesebično pružite podršku i pomoć svom drugu, da zaštitite nedužne i ponosno nosite crnu beretku i beli opasač - poručuje potpukovnik Vučić.

I u toj kasarni prikazani su naoružanje i oprema Vojne policije. Inače, 14. septembra 1918. godine počela je artiljerijska priprema proboja Solunskog fronta, koja je trajala do početka proboja, 15. septembra u 5:30.

Blizu 2.000 artiljerijskih cevi oglasilo je početak dugo očekivanog napada savezničkih snaga na Solunskom frontu - kažu iz Kopnene vojske.

Vojna policija obeležava svoj dan u znak sećanja na 14. septembar 1955. godine, kada je zvanično formirana Vojna policija tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

vojni praznik 1 (1) foto: Kopnena vojska14. septembar je i Dan intendantske službe - tog dana 1885. ministar vojni, đeneralštabni pukovnik Jovan Petrović izdao je naredbu o Glavnom intendantstvu i administraciji Vrhovnog štaba.

Tehnička služba obeležava kao svoj praznik 15. septembar, dan kada je 1891. godine, u barutani “Obilićevo” kod Kruševca započela proizvodnja bezdimnog baruta.

To je omogućilo da kragujevački Zavod do 1901. osvoji proizvodnju municije 7×57 mm za puške „mauzer“ M 1899. Tokom 1908. godine linija za izradu pešadijske municije je obnovljena. Zahvaljujući razvoju i osavremenjavanju vojne industrije, Srbija se ubrzano pripremala za pobede u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu - objašnjavaju iz Kopnene vojske.

15. septembar je i Dan saobraćajne službe. Tog dana 1908. godine kralj Petar Prvi Karađorđević je izdao Ukaz o formiranju te službe.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zile

    16:35 // 15. 9. 2022.

    Steta, pasos ovoj sto nije iz Nis da trazite na ulaz obruka nam grad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: