Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:23, 19. 2. 2015.

| Društvo

Obezbeđenje Suda na silu pokušalo da spreči snimanje zgrade

Autor:S. J. , J. C.Izvor:Južne vesti

Pokušavajući da snimatelju dopisništva RTS-a u Nišu zabrani snimanje zgrade suda tokom evakuacije ljudi zbog dojave o bombi, jedan radnik obezbeđenja Višeg suda u Nišu prvo je rukom nakratko zaklonio kameru, a zatim i šutnuo stativ.

Za izradu televizijskog priloga o dojavi bombe, Dragan Živanović je sa trotoara na Sinđelićevom trgu sa asistentom snimao evakuaciju stranaka i zaposlenih iz suda.

Postavio sam kameru na oko 6-7 metara od zgrade. Čuvar koji je stajao kod ulaza je prišao, stavio ruku na kameru uz opasku da ne smem da snimam i rekao da se pomerim odatle. Odgovorio sam mu da to ne može da mi zabrani i nastavio svoj posao - priča Živanović.

Zatim mu je, dodaje, radnik obezbeđenja potražio i ličnu kartu.

Odbio sam da mu je pokažem. Pošto je video da ga ne konstatujem, kada je pošao prema ulazu šutnuo je u stativ kada se kamera zatresla, što se vidi na snimku - prepričava Živanović.

Dodaje da su se slične situacije desile i dvojici njegovih kolega iz dopisiništva, kada su ranije takođe snimali evakuacije zbog lažnih dojava o podmetnutoj bombi, koje, inače, nisu retkost.

Ovog puta incident je prijavljen i policiji, a portparol Višeg suda Tamara Savić Cvetanović kaže da medijski radnici treba da štite svoja prava, te da je prijavljivanje slučaja nadležnima pravi put.

Pošto je to prijavljeno, ne bismo se mešali u rad policije i ne želimo da dajemo neki sud o tome šta se dogodilo. Ukoliko se bude utvrdilo da je bilo propusta, biće i odgovarajućih posledica. Dakle, tek tada se može očekivati zvanična reakcija i procedura Suda prema radniku, odnosno zaposlenom - kaže portparol.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) kažu da je ovaj incident verovatno posledica neznanja radnika obezbeđenja koji su želeli da udalje snimatelja misleći da rade ispravnu stvar.

Ova TV ekipa je samo radila svoj posao, snimajući vanredni događaj na javnoj površini, a u svrhu javnog interesa i informisanja. Nema zakonskog tumačenja kojim bi bilo zabranjeno. Oni ni na koji način nisu ometali evakuaciju, niti širili paniku - kaže Svetozar Raković, sekretar NUNS-a.


Dozvola potrebna za snimanje unutar zgrade, a ne van nje

Da je snimanje i fotografisanje spoljašnosti niške Palate pravde dozvoljeno, može se videti i u uputstvu za novinare, objavljenom na sajtu Višeg suda, gde se navodi da je potrebno pismeno odobrenje samo za snimanje unutar zgrade.

U uputstvu piše da “fotografisanje, audio i video snimanje u zgradi suda, van toka sudskog postupka, odobravaju predsednik Višeg suda u  Nišu koji upravlja zgradom Palate pravde, kao i predsednik Osnovnog suda u Nišu.” 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir Lazarevic

    09:31 // 21. 2. 2015.

    Malo se straža umislila i krenula u juriš. Možda je mislio da će kamerman ubaciti bombu..

  • strazar

    23:55 // 20. 2. 2015.

    Ustvari pisite i o nama al prvo pisnite i propratite vi novinari o inspektorima okruga , njihovim stanovima i njihovom zalaganju na poslu.

  • strazar

    17:00 // 20. 2. 2015.

    Nemam reci za ovu hajku , vi ne hajete za ovaj haos u drzavi nego ste nasli da komentarisete I ruzite strazu. Bez nas ni ovolko sud ne bi funkcionisao .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: