Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 22. 6. 2018.

| Društvo

Obezbeđenje zabranilo novinarima da prenose zasedanje niške Skupštine

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
skupstina, telefon
Bez pravog obrazloženja, novinarima zabranjeno da besplatno prenose nišku sednicu; foto: Media i reform centar

Iako Poslovnik Skupštine grada ne brani prenos sednica Skupštine preko društvenih mreža, a u ugovoru između Grada i Niške televizije, koja na TV-u prenosi sednice, ne postoje ekskluzivna prava za ovu televiziju, obezbeđenje je upravo po ovim osnovima zabranilo novinarima "Media i reform centra" da putem Fejsbuka emituju rasprave odbornika.

Za razliku od televizijskog prenosa sednice, koji za svaki sat "izbije" građanima "iz džepa" 1.000 evra, novinarima "Media i reform centra" je obezbeđenje zabranilo da potpuno besplatno prenose zasedanje o poklanjanju niškog aerodroma Državi.

Naime, kako kaže novinar Nemanja Stevanović, njegovoj koleginici i njemu, koji su nekoliko prvih sati prenosili zasedanje, prišli su radnici obezbeđenja, koji su im rekli da prekinu sa snimanjem, jer je “zabranjeno prenošenje sednica na društvenim mrežama”. Dodali su, kaže i da je to i zbog ugovora sa Niškom televizijom.

Zamolio me je da spakujem opremu, na šta sam ja rekao da sam došao kao novinar, pokazao mu legitimaciju i rekli su mi da mogu da ostanem, ali da prekinem sa snimanjem. Sve to je, kako su rekli, zbog toga što je navodno zabranjeno prenošenje zasedanja preko društvenih mreža i zbog ugovora sa Niškom televizijom - rekao je Stevanović.

Međutim, u Poslovniku se navodi da “elektronski mediji mogu direktno da prenose sednicu Skupštine”, a kao primer za to je i Leskovac, čije se sednice redovno prenose na lokalnoj televiziji, ali i preko Jutjuba.

Elektronski mediji mogu direktno da prenose sednicu Skupštine. Predstavnici medija imaju slobodan pristup sednicama Skupštine, radi informisanja javnosti o radu Skupštine i stavljaju im se na raspolaganje predlozi propisa, akata i drugi materijal o pitanjima iz rada Skupštine - piše u Poslovniku.

Pored toga, prema ugovoru između Grada i Niške televizije, ne postoji nijedan član, koji obavezuje Grad Niš da ovoj privatnoj televiziji obezbedi ekskluzivitet u prenošenju zasedanja odbornika.

Inače, na pitanje novinara Južnih vesti, zbog čega je onemogućeno Media i reform centru da preko društvenih mreža prenosi zasedanje, predsednik niške Skupštine Rade Rajković je kratko odgovorio "da ne zna ništa o tome".

Pored toga, bez ikakvog obrazloženja, vođama protesta protiv poklanjanja Aerodroma "Konstantin Veliki" službenici koji rade u Skupštini Niša nisu dozvolili da uđu u salu niškog parlamenta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jablan

    16:13 // 24. 6. 2018.

    Pa da nema dokaza sutra kad svi zaglave kod sudije na preki sud. Al dzabe im, svi su vec obelezeni. Nece moci da udju u kafanu a da prethodno svi prisutni ne znaju sa kojim olosom sede. Pa kad pukne tikva od krigle, presesce im i zivot i funkcija!

  • milica

    00:56 // 23. 6. 2018.

    Prenos ili ne to odlučuje većina

  • kaktus037

    21:52 // 22. 6. 2018.

    Verovatno da imaju i dobar razlog

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: