Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:56, 8. 7. 2015.

| Društvo

Obiđite hidroelektranu u Ostrovici na Teslin rođendan

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
he.jpg
Hidroelektrana "Sveta Petka" u Ostrovici; foto: Vladimir Jovanović

Svi koji žele da vide kako radi jedna od najstarijih malih srpskih hidroelektrana u Ostrovici kod Sićeva, sagrađena po ideji Nikole Tesle, mogu krenuti u organizovani obilazak 10. jula, na rođendan ovog naučnika.

Kako najavljuju iz Turističke organizacije Niš, ka hidroelektrani “Sveta Petka” se kreće u 10:45 sa parkinga ispred Gradske kuće. Zainteresovani će, kažu, videti jednu od najstarijih hidroelektrana kod nas.

Sagrađena je na pronalascima i idejama Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića 1908. godine, još uvek je u funkciji i jedna od retkih svedoka početka elektrifikacije Srbije i Niša - kažu u TON-u.

he2 Hidroelektrana napravljena prema ideji Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića 1908. godine; foto: Vladimir JovanovićNakon toga, planiran je odlazak do manastira Svete Petke Iverice, koji je sagrađen 1898. godine na temeljima starijeg sakralnog objekta skraja 16. veka. Ovaj manastir je, kažu, na prelazu između 19. i 20. veka bio vojni manastir, jedini takav u Srbiji, pa je po njemu i elektrana dobila ime.

U povratku će, dodaju u TON-u, učesnici ove ture proći i kroz “živopisne predele Jelašničke klisure” do izletišta Potkapina.

Sve što zainteresovani treba da urade je da se prijave na brojeve 018/ 250222 i 018/ 520117, ili na mejl [email protected].

Inače, ovaj obilazak se organizuje u okviru “Tesla dana” koji se u Srbiji održavaju od 6. do 12. jula, povodom rođendana ovog velikog naučnika i Međunarodne godine svetlosti.

* Južne vesti se izvinjavaju čitaocima zbog nenamerne greške u vezi sa lokacijom hidroelektrane koja se nalazi u Ostrovici, a ne u Sićevu kako je prvobitno bilo navedeno. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoje Stamenkovic

    16:27 // 14. 2. 2024.

    Da li je u redu sto se javljam posle skoro devet godina od organizacije izleta ka hidroelektrani Sveta Petka,poseti objektu,manastiru Sv.Petka Iverica,obilasku Jelasnicke klisure i Potkapini.Usluzeni smo pitom iz etno podruma Brka,a onda posetili vinski podrum Bore Jovica u Malci,sve to zahvaljujuci dobrom vodicu Vladimiru Jovanovicu.Niska TV je snimila prilog,koji se dugo vrteo na sajtu NTV-a

  • остарели Нишлија

    20:04 // 8. 7. 2015.

    На фотографији је БРАНА за хидроелектрану у Сићеву, а текст је о хидроелектрани у данашњем викенд насељу Островица, а некада жел.станица Св.Петка (до 1953.г) и истоименој првој државној, а трећој хидроелектрани у Србији. Сада се прича и да је четврта (Ваљево наводно имало неку малу пре свих: Ђетиња - Ужице, Вучје - Лесковац, Св. Петка, Ивањица, Ганмзиградска бања...

  • dragan zivkovic

    16:08 // 8. 7. 2015.

    Hidroelektrana se nalazi u naselje Ostrovici a ne u sicevu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: