Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 18. 2. 2018.

| Društvo

Objavljen konkurs za stipendiranje mladih naučnica

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Mlade naučnice
Od 3 dobitnice prošle godine bile 2 Nišlijke; foto: PR Loreal

Mlade žene koje izučavaju prirodne nauke i ove godine mogu da dobiju stipendije od 5.000 evra, u okviru svetski poznatog programa “Za žene u nauci”, koje će koristiti za dalje naučno i profesionalno usavršavanje. Prijave su otvorene do 31. marta.

Uslov je da naučnice imaju do 35 godina, da se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, kao i da su upisane na doktorske studije ili da su ih već završile.

U sklopu novog ciklusa ovog programa biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti - dodaju iz organizacije.

Prijavni formular, pravila konkursa i druge detaljne informacije o načinu prijavljivanja su dostupni ovde.

Inače, stipendiranje mladih naučnica je deo globalnog programa “Loreal - Unesco”, a trenutno postoji u više od 50 zemalja širom sveta. U Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESKO i kompanije “Loreal Balkan”.

Ove stipendije predstavljaju vid podrške talentovanim i posvećenim ženama da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj naučno istraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. Učešćem u ovom programu mladim naučnicama je takođe omogućen pristup međunarodnoj zajednici žena u nauci - kažu u organizaciji.

Tokom jeseni ove godine biće proglašene naučnice koje su dobile stipendije.

Podsetimo, prethodnih godina je među naučnicama koje su svojim radom i istraživanjima zaslužile pomenute stipendije bile i Nišlijke. 2011. od kada se dodeljuju ove prestižne stipendije među dve dobitnice bila je naučnica niškog Prirodno-matematičkog fakulteta dr Dragana Cvetković Ilić, a već naredne godine je stipendiju dobila Polina Blagojević, i 2013. je nagrađena Dijana Mosić, sve tri sa PMF-a. 2016. je prestižnu stipendiju dobila Ana Miltojević sa Fakulteta zaštite na radu. Prošle godine su među 3 nagrađene naučnice bile 2 Nišlijke - Marija Genčić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Katarina Tomović sa Medicinskog fakulteta u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavlo

    14:21 // 18. 2. 2018.

    Ako neka im se daju stipendije , koliko lopurda je pokralo silnu lovu iz ove zemlje , mogu valjda i deca po školama a dobiju neku siću , ali nije mi jasno šta to znači danas biti naučnik , ja znam za naučnike kao što su : Ahrimed , Tesla , Pupin , Paster , Bel . Mi sada imamo neke silne doktore nauka a jedino što su izumeli koliko ja vidim je to da su legalizovali plagijat sa mnoštvom referenci .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: