Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 16. 9. 2022.

| Društvo

Objavljen poziv za subvencije Grada Niša za zamenu stolarije, izolacije i kotlova

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
prozori stolarija
Izdvojeno 34 miliona dinara; ilustracija; foto: JV / Ljubica Jocić

Građani Niša koji žele da, uz subvencije, zamene stolariju, urade termoizolaciju ili nabave kotlove na pelet, toplotne pumpe i kolektore za dogrevanje vode, mogu se prijaviti na konkurs Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj do 15. oktobra. Za to je izdvojeno 34 miliona dinara, pojedinačne subvencije su do 50 odsto, a nadležni očekuju da će ih dobiti oko 300 domaćinstava.

Javni poziv dostupan je na sajtovima Grada Niša i KLER-a, gde se nalazi i neophodna dokumentacija. Oni koji žele mogu je preuzeti i na šalterima Gradskog uslužnog centra, od ponedeljka, 19. septembra.

Pozivamo sva domaćinstva koja žele da zamene stolariju, da rade na termoizolaciji, na termoizolaciji sa hidroizolacijom i merama ispod krovnog pokrivača, da zamene svoje peći kotlovima na pelet i na gas, da nabave toplotne pumpe i sva domaćinstva koja žele da nabave kolektore za dogrevanje tople vode da se jave - kaže Pavlović.

Ivan Pavlović KLER Iz KLER-a očekuju da subvencije dobije 280-300 domaćinstava; foto: JV / Tamara RadovanovićKao i u prošlom ciklusu, Grad i država finansiraće polovinu troškova, a polovinu sami građani.

Svaka mera ima svoje pojedinosti, pa za nabavku stolarije možete konkurisati do maksimalno 140.000 dinara, za termoizolaciju do 200.000 ili do 2.000 po kvadratnom metru, za kotlove možete dobiti 85.000-95.000 za kondenzacione kotlove na gas i kotlove na biomasu, za toplotne pumpe 250.000 i 140.000 za solarne kolektore - objašnjava Pavlović.

Iako je u februaru, dva meseca pred izbore, bilo najavljeno da će subvencije moći da dobije čak 700-800 domaćinstava, Ivan Pavlović iz KLER-a sada kaže da očekuje njih 280-300 na konačnoj listi, što je za oko 100 više nego prošle godine.

Prošle godine smo imali veliki broj prijava. Sada smo udvostručili sredstva koja su nam na raspolaganju, pa očekujem da ćemo imati i duplo veći broj prijava. 34 miliona imamo za ove mere, ukupno u fondu 40 miliona, s tim što je 6 miliona za druge mere, odnosno za nabavku solarnih panela i taj javni poziv ćemo imati za nekih mesec i po dana - navodi on.

Tvrdi da je procedura ove godine jednostavnija i da će građanima biti potrebno manje vremena da nabave potrebnu dokumentaciju. Mogu se prijaviti i oni koji su ostvarili pravo u prošlom ciklusu.

Mi ćemo po službenoj dužnosti da pribavimo uverenje od lokalne poreske administracije da li je porez plaćen ili ne za samo domaćinstvo. Nabavićemo i list nepokretnosti za sva domaćinstva koja se budu prijavila na ovaj javni poziv - ističe Pavlović.

Kada je reč o stambenim zajednicama, prošle godine se nijedna nije našla na konačnoj listi, pa su ovog puta, kako kaže Pavlović, neki uslovi ukinuti.

Uslov je bio da imamo dvotrećinsku većinu koja je neophodna za apliciranje, a imali smo i opciju da stanari moraju da imaju plaćeno uverenje o nedugovanju za porez na imovinu, svako ponaosob. Ove godine su ti uslovi stavljeni van snage, bitno je samo da se ispuni ono što zakon podrazumeva, a to je da su na skupštini stanara doneli odluku o tekućem ili investicionom održavanju - navodi on.

Svi zainteresovani dodatne informacije mogu dobiti u KLER-u, preko telefona 018/504-658, kao i slanjem pitanja na mejl adresu [email protected].

Ove godine je, za razliku od prošle, spojen poziv i za zamenu stolarije i zamenu kotlova.

Podsetimo, za zamenu stolarije, postavljanje izolacije i solarne panele prošle godine Grad je izdvojio 10 miliona dinara, a od Ministarstva dobio još 9, dok je za zamenu ložišta bilo namenjeno 5,6 miliona dinara od Grada i još 12 od Ministarstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sladjana Hunjet

    18:06 // 3. 2. 2023.

    Zelim znati kada ce opet biti raspisan konkurs za gradjane koji zele da instaliraju toplotne pumpe?

  • Tajanstveni Alan

    19:49 // 16. 9. 2022.

    Clanovi sekte, ovo je za vas, ali, morate da azurirate placanje clanarine !

  • Ivan

    14:15 // 16. 9. 2022.

    80% kuća kojima trebaju ove subvencije su građene u Titovo vreme i nelegalizovane su. Ovo je samo mazanje očiju nišlijama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: