Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 10. 10. 2021.

| Društvo

Obnova srednjovekovnog Kurvingrada prvi korak ka turizmu - raspisan tender za izvođača radova

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Kurvingrad
Koprijan - Kurvingrad; foto: Zoran Radosavljvić-wikimedia commons

Srednjovekovno utvrđenje Kurvingrad, odnosno Koprijan koje se nalazi u selu Malošište u opštini Doljevac u narednom periodu će biti obnovljeno, jer je Zavod za zaštitu spomenika raspisao tender za radove na konzervaciji, sanaciji i restauraciji ovog nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja. Ovaj potez je, kako navode iz te ustanove, prvi korak ka turističkoj prezentaciji i očuvanju istorije.

Grad potiče iz 14. veka, a podigao ga je Nenad, sin kaznaca Bogdana, za vreme vladavine kneza Lazara. Iako spada u kulturna dobra od velikog značaja, srednjovekovno utvđenje je sada nepristupačno kako za turiste, tako i za istraživanja.

Međutim, takva situacija bi trebalo da se promeni u skorije vreme. Zavod za zaštitu spomenika Niš je raspisao tender za obnavljanje tog utvrđenja, a rok za podnošenje ponuda je do četvrtka, 14. oktobra.

Cilj projekta sanacionih i konzervatorsko-restauratorskih radova, kako piše u tenderu, na kulama istočnog bedema srednjovekovnog utvrđenja Koprijan kod Doljevca je preventivna zaštita, statička stabilizacija, restauracija nedostajućih zidnih struktura kula nastalih mehaničkom razgradnjom donjih zona iznad temeljnih oslonaca.

I prvi koraci na prezentaciji za potrebe turističke eksploatacije i uključivanje u održive privredne tokove doljevačke i niške regije i Republike Srbije, ovog izuzetno atraktivnog i značajnog nepokretnog kulturnog dobra - navodi se u dokumentaciji.

Konzervator Goran Radosavljvić navodi da je ovo tek prva faza u kojoj će se raditi samo hitni radovi da bi sprečili dalje njihovo propadanje. U budućim kampanjam, dodaje, biće arheološka istraživanja na tom prostoru.

Njegov značaj je u tome što je to jedan od srpskih srednjovekovnih gradova. U smislu turističke ponude on još neće biti tako primamljiv i ineresantan, jer pristup njemu još nije najbolje uređen, jer je to do sada bilo utvrđenje koje nije tretirano na pravi način i nije ni štićeno ni održavano - dodaje.

Od uvođenja u posao, radovi bi trebalo da budu završeni za mesec dana, ali ističe da sve zavisi od vremenskih uslova. Kako piše u tenderu, vrednost radova je 2.820.833 dinara.


(Ne)zaboravljeno kulturno dobro

Ostaci srednjevekovnog utvrđenja Kurvingrada ili Koprijaan nalaze se na vrhu brda koje pripada obroncima planinskog venca Seličevica, desno od putnog pravca Leskovac- Niš i desno od toka Južne Morave. Od centra Niša udaljeno je 12 km, od varošice Doljevac tri. Sa platoa tvrđave pruža se veličanstven pogled na Kurvingradski tesnac kroz koji protiče Južna Morava.

Tvrđava ima izuzetan strateški položaj, u opisu u dokumentaciji piše da je kontrolisala i štitila putni pravac koji je od Niša vodio na jug. Osim spomenutog natpisa, grad se u istorijskim spisima prvi put pominje u žitiju despota Stefana Lazarevića koje je pisao Konstantin Filozof.

Utvrđenje je pod tursku vlast palo 1451. godine. Posle Turaka, pa sve do dvadesetih godina 20. veka, ruinirana tvrđava je bila pozajmište, odnosno majdan kamena za gradnju profanih objekata stanovnika okolnih sela.

Za vreme Prvog svetskog rata bila je i poslednja upotreba utvrđenja u vojne svrhe, kada ga je zaposela nemačka komanda i nakon čega je najviše stradalo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksa Žunić

    16:52 // 11. 10. 2021.

    Da pogađamo, ko će da dobije posao?
    Evo ja pogađam da će to da dobije firma predsednika opštine Doljevac!
    Ima li neko drugačije da misli?

  • Ljubezni Haralampije

    12:02 // 11. 10. 2021.

    Naziv je po ugarskom kralju Matiji Korvinu, ali narodu je lakše bilo da to poveže sa stvarima koje su mu bliske.

    • Јужнопругаш

      17:28 // 11. 10. 2021.

      Врло честа, али апсолутна заблуда! Име града је Копријан, а Курвинград је народно, доста касније име и нема никакве везе са овим угарским краљем.

  • Loš dečko

    21:51 // 10. 10. 2021.

    Da li ćete isto da obnovite i restaurirate, kao što ste i Nišku tvrdjavu...ili?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: