Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 13. 9. 2022.

| Društvo

Obnovljena saradnja Niša i izraelskog grada Berševa

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Sotirovski Zurof
Sotirovski najavljuje obnovu bratstva Niša sa svim drugim gradovima u svetu; foto: JV / Tamara Radovanović

Niš će ponovo sarađivati sa izraelskim gradom Berševa, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski, a otvaranje Banke krvi u Nišu i otkrivanje spomen-biste srpskom patrioti i vojnom lekaru jevrejskog porekla Davidu Albali najava je te saradnje. U poseti najvećem gradu juga Srbije je doktor Efraim Zurof, koji je 42 godine privodio pravdi one koji su počinili zločine nad srpskim i jevrejskim narodom.

Sotirovski navodi da je ideja aktuelne gradske vlasti da obnovi sva bratsva sa drugim gradovima u svetu i da Niš od tih kontakata ima korist.

Dodaje da je u Gradsku kuću stigao dokument iz Izraela, prema kome će Niš obnoviti i saradnju sa tamošnjom Berševom, glavnim gradom Južnog distrikta.

Velika je čast za gradonačelnika da ima priliku da razgovara sa čovekom koji je najveći lovac na naciste. Takođe, velika je čast što možemo da razmenimo informacije, između ostalog, o saradnji Srbije i Izraela, posebno Centra čiji je on direktor, a istovremeno prilika da sa našim predstavnicima u Izraelu razgovaramo o saradnji i dve privredne komore i, naravno, dve države - objašnjava gradonačelnica.

Ističe da će Zurof obići znamenitosti Niša i biti tu dva dana. Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže da su među nosiocima saradnje sa tom državom niški Naučno-tehnološki park i Klinika za kardiohirurgiju.

Posebna mi je čast što sam imao priliku da prenesem gradonačelnici Sotirovski pozdrave njenog kolege, gradonačelnika Beršebe, sa željom da se obnovi saradnja dva grada, grada pobratima. Juče je otvorena Banka krvi na niškoj Kardiohirurgiji, na čelu sa doktorom Milićem. To je zaista najbolja preteča obnavljanja ove saradnje i najava novih sadržaja - poručuje Nikolić.

Zurof ističe da je prvi put u Nišu i da je posvetio život tome da privede pravdi one koji su počinili zločine nad Jevrejima, ali i Srbima.

Nažalost, ne možemo da vratimo i oživimo žrtve, ali možemo da tražimo pravdu za njih. Banka krvi predstavlja nešto što može da pomogne da se sačuva život, da omogući zdravstvenim radnicima da pružaju bolje usluge građanima i tu zapravo leži neka simbolika mog dolaska - navodi on.

Nada se da će njegova poseta doprineti poboljšanju odnosa Srbije i Izraela.

Zahvalio bih se gradonačelnici Sotirovski za topao prijem i veoma interesantan razgovor. Verujem da gradonačelnici koji su nekada bili novinari predstavljaju izuzetne sagovornike - zaključuje Zurof.

Podsetimo, niška Kardiohirurgija juče je dobila Banku krvi, prvu južno od Beograda, što bi trebalo da omogući da pacijenti znatno brže dobijaju neophodnu krv i njene derivate. Opremu u vrednosti od 200.000 evra finansirala je Ambasada Izraela u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    12:58 // 14. 9. 2022.

    Banka krvi? Palestinske? Prolivene radi ostvarivanja nacionalistickih ciljeva Izraela?

    Kako u ovaj grad ne dodje neki gradonacelnik iz neke demokratske sredine? Gde su francuski gradovi? Sta je sa Spanijom (koja nije priznala Kosovo npr)? Zasto saradjujemo samo sa diktaturama i rezimima koji otvoreno unistavaju svoj narod?

  • Dragan

    12:18 // 14. 9. 2022.

    Sve nam je potaman po gradu, samo nam je falila obnova saradnje Niša i izraelskog grada Berševa!

  • Gavrilo Milentijevic

    20:11 // 13. 9. 2022.

    Mozda tamo imaju problema sa asfaltiranjem pa da im ona pomogne, ili da im uvede komunalni red

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: