Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:36, 8. 6. 2020.

| Društvo

Obnovljeno obeležavanje sećanja na caribrodske partizane

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
subnor
Obeležavanje godišnjice obnovljeno; foto: Subnor

Godišnjica formiranja jednog od retkih partizanskih odreda u Pirotskom kraju - Caribrodskog partizanskog odreda, obeležena je u selu Senokos, a okružni odbor SUBNOR-a položio je vence i obnovio tradiciju sećanja na dimitrovgradske partizane.

Vence su položili u ime okružnog odbora SUBNOR-a pirotskog okruga predsednik Dragan Svetozarević, iz gradskog odbora Pirota Aleksandar Petrović, a u ime opštinskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Dimitrovgrada Zoran Dimitrov.

O partizanima u Dimitrovgradu nema mnogo podataka, kaže Svetozarević, ali obeležavanje 76-godišnjice formiranja odreda je značajno jer se obnavlja tradicija, koja je bila prekinuta.

Nema mnogo podataka. Partizanskih odreda nije bilo puno u pirotskom kraju. Demarkaciona linija je bila postavljena od Knjaževca, zahvatala je pojedina belopalanačka sela, pa do Babušnice i sela Krnjino i Striževac i bila je pod kontrolom Bugara kojima su Nemci predali vlast - kaže Svetozarević.

On kaže da se većina boraca iz pirotskog kraja na početku rata priključila Svrljiškim partizanima, a da je mali broj bio raspoređen u samom okrugu.

Svrljiški odred je najpre formirao Visočku četu u selima Stare planine, čiji su članovi ubrzo uhapšeni i streljani u Pirotu. Nakon toga gotovo da nije bilo partizanskog pokreta do 1943. godine. Te godine 5. maja se formirao odred u babušničkim selima Studena i Stol - objašnjava Svetozarević.

On dodaje da je nakon toga, tek juna 1944. godine formiran odred u Senokosu.

U tim krajevima je bio raspoređen bugarski oficir, poručnik Stojanov koji je bio poznat po okrutnosti, a njega su sami meštani bugarske nacionalnosti ubili, oni koji su bili antifašističkog opredeljenja. Značajno je formiranje odreda jer je narod ustao i u tim krajevima protiv fašizma - kaže Svetozarević.

Obeležavanje godišnjice formiranja odreda u Senokosu obnovljeno je prošle godine, posle pauze o petnaestak godina

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: