Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 13. 5. 2018.

| Društvo

Obradović o (ne)slobodi medija: Vlast traži da lažete za njih i to sa oduševljenjem

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti

U Srbiji je na delu polu-totalitarni sistem čija je logična posledica nepostojanje slobode medija, kaže bivši urednik bivših Novina Vranjskih Vukašin Obradović. Objašnjava i da je Srpska napredna stranka autokratska stranka koja misli da može da vlada samo uz medije koji su "produžena ruka" vlasti.

Gostujući u emisiji “15 minuta”, Vukašin Obradović, koji je stepen slobode medija u Srbiji “okusio” pritiscima i gašenjem “svojih” Vranjskih, navodi da su “strogo kontrolisani” mediji - državni projekat. Ponašanje vlasti prema kritički orijentisanim novinarima i medijima ocenjuje kao bahato, ali i kao deo pomenutog projekta, gde vlast stvara državni sistem kontrole medija.

Nije u pitanju samo cenzura, vlast traži ne samo da lažete za njih, već i da to činite sa oduševljenjem, to ih jedino zadovoljava - kaže Obradović.

Nepostojanje slobode medija Obradović vidi kao deo šireg društvenog problema, a to je stepen demokratije u Srbiji. “Problematično” mu je i ćutanje međunarodne zajednice na ovakvu situaciju, a to što u Srbiji postoje neki mediji koji ne pristaju da “služe vlasti” vidi kao deo problema, a ne deo rešenja.

Danas u Srbiji postoji apsolutna kontrola medija. To što se mi zavaravamo sa nekoliko nedeljnika, sa jednom kablovskom televizijom koja ima neuporedivo manju gledanost nego televizije sa nacionalnom frekvencijom i bukvalno nekoliko lokalnih medija, sve je to zapravo jedna opscena koja će sve nas skupo da košta - rekao je Obradović.

Novinarska solidarnost se izgubila, ocenjuje Obradović, i pita se gde je “crvena linija dokle ćemo da pristajemo na neljudske uslove u kojima rade mediji kritički nastrojeni prema vlasti".

Ne bih da zlehudim, plaši me atmosfera koja se pravi u društvu prema nezavisnim novinarima, malo nam fali da dođemo do situacije koja se desila u Crnoj Gori (prim.aut. ranjavanje novinarke Vijesti) - kaže Obradović.

Kao jedan od uzroka ovakvog stanja medijskih sloboda u Srbiji navodi da od 2000. godine nijedna politička elita nije videla medije kao ravnopravan deo demokratskog procesa, što je, po mišljenju Obradovića, bio preduslov da SNS dođe na vlast i “usavrši taj sistem”.

Više o demokratiji i medijskim slobodama u Srbiji, o ponašanju vlasti i prirodi režima Aleksandra Vučića, o tabloidima koji se obračunavaju sa istraživačkim medijima, o tome u šta se pretvorio postojeći model projektnog finansiranja medija, gde je počela i kako će se završiti ovakva medijska i politička situacija, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    12:35 // 14. 5. 2018.

    Pa i RTS se finansira nasim parama,a sta ce voditelji pitati Vucica,ne zavisi od njih,vec sta im se naredi,kakva pitanja im se IZDIKTIRAJU.Da li neko sme da ga prekine kada pocne da pljuje po sopstvenom narodu? Sme li neko na NTV-u da kaze Bulatovicu da ne odgovara na pitanje voditelja,vec prica sta je naumio?

  • Bane

    08:12 // 14. 5. 2018.

    Voditeljki jedne niske televizije(koja je inace prorezimska kao i sve) prilikom gostovanja Vucica je dostavljen papir sa 40 pitanja koja sme i moze da postavi.Tu su bila i neka kao 'nezgodna".Ustvari sve je bilo pozoriste.Ko ne veruje i ne mora, ali je ovo potpuno tacno.E tako gostuju i pricaju na rezimskim medijima svi od predsednika pa na dalje.

  • Dragan Marković

    18:03 // 13. 5. 2018.

    Очигледно су те спонзори напустили пошто Врањске нису имале никаквог утицаја, а Ви нисте имали средстава да штампате новине. То је скупа играчка, али за онога ко може то финансијски да поднесе и не зависи од никога, очито ниси имао пара ни за порез, јер највероватније због тога су Вам угашене новине. У Шапцу постоје два недељника (Глас Подриња и Подринске) који се финансирају новцем власника.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: