Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 20. 9. 2017.

| Društvo

Obradović prekinuo štrajk, podrška Novinarske mreže

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
obradovic
Obradović prekinuo štrajk; foto: MC Beograd/arhiva

Na preporuku lekara Vukašin Obradović osnivač nedeljnika Vranjske prekinuo je štrajk glađu koji je započeo juče. U međuvremenu je više od 150 novinara iz regiona dalo potpis podrške za prekid štrajka, kao i za podršku Stevanu Dojčinoviću protiv kojeg Pokret socijalista vodi hajku nakon teksta o stanu Aleksandra Vulina.

Obradović je, kako piše N1, počeo da uzima hranu, a primio je i terapiju protiv dehidratacije.

On je sinoć prebačen u bolnicu iz svoje redakcije u kojoj je bio od juče ujutru. Jutros je bio u stabilnom stanju, ali je odbijao hranu.

Podsetimo, Vranjske su prestale da izlaze prekjuče, a Obradović je juče ujutru rešio da gladuje u znak protesta.


Novinarska mreža podržala odluku kolege, podrška za Dojčinovića

Više od 150 novinara iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i sa Kosova*, potpisalo je peticiju kojom od vlasti i međunarodnih institucija traži da im se obezbedi minimum uslova za bavljenje novinarskim poslom.

Predsednici pojedinih udruženja novinara iz pomenutih država i njihove kolege podržale su odluku Vukašina Obradovića da obustavi štrajk, ali i podsetile na teško stanje u kojima mediji u Srbiji funkcionišu.

Jedan od primera su Vranjske koje se gase nakon 23 godine, a drugi je slučaj Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a, koji preživljava hajku Pokreta socijalista, jer su njegove kolege pisale o sumnjivoj kupovini stana aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Alarmantnijeg poziva na pomoć od poteza Vukašina Obradovića, koji je svoj život stavio na kocku zbog situacije u profesiji i zemlji – nema. Realnost odnosa vlasti prema novinarima koji časno rade svoj posao ilustruje i poslednji primer urednika portala KRIK, Stevana Dojčinovića, na kojeg je stranka ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, nakon objave teksta o nepravilnostima oko kupovine stana, pokrenula hajku - stoji u tekstu novinarske mreže.

Naglašava se i da se na postjugoslovenskom području stvara atmosfera otvorenog lova na novinare. U takvoj atmosferi, navodi se u saopštenju, nemoguće je baviti se ovim poslom.

Ovaj put zahtevamo od svih međunarodnih organizacija da konačno krenu da rade u interesu naše profesije i interesu samog društva za čiju demokratizaciju imaju mandat, posebno otkad je Srbija postala kandidat za prijem u EU - stoji u saopštenju.

Kompletan tekst Novinarske mreže, kao i sve potpisnike, možete pročitati u dokumentu u nastavku teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Tekst podrške i potpis novinara (preuzmi) - 59.00 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Djokic

    13:22 // 21. 9. 2017.

    Dok gradjanji Srbije ne shvate da su novinari i njihov posao , advokati i njihova borba za pravo i doktori jedne od najbitnijih profesija u zemlji i da se mora osigurati njihov polozaj.
    A ne na sve nacine evo vidimo kako za novinare, pritiskom na advokate i ne obezbedjivanju uslova rada za doktore - te svi odlaze van.

    OD A.V. gluposti bice nam bolje ! za 2-3 god.nema nista !
    Najgora vlast do sad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: