Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 14. 9. 2022.

| Društvo

Obrazovanje besplatno, ali udžbenici skupi - škole na jugu ne čuju glas roditelja

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
udžbenici
Škole i dalje imaju otpor prema besplatnim udžbenicima Fondacije "Alek Kavčić"; foto: Fondacija "Alek Kavčić"

Šta tačno znači besplatno obrazovanje, pitaju roditelji, ako svake godine moraju da izdvajaju dosta novca za udžbenike. Fondacija “Alek Kavčić” nudi besplatne i znatno povoljnije knjige, koje koristi oko 30 osnovnih škola na jugu Srbije. Iz te fondacije poručuju da roditelji prema Zakonu imaju mnogo veću slobodu u izboru udžbenika nego što zaista imaju u praksi.

udžbenici Ministarstvo priznalo knjige Fondacije "Alek Kavčić"; foto: Fondacija "Alek Kavčić"Za roditelje školaraca, naročito one koji imaju više dece i koji žive na jugu, gde su prosečne plate najniže, septembar je među stresnijim mesecima u godini. Kompleti za prvi razred osnovne škole koštaju između 8.000 i 10.000 dinara, a za starije đake su još skuplji.

Fondacija “Alek Kavčić” na sajtu ima udžbenike koji se mogu preuzeti potpuno besplatno, a ima i one koje štampa Zavod za udžbenike i nastavna sredstva za dva dinara po strani. I jedne i druge je priznalo Ministarstvo prosvete.

To znači da su dosta jeftiniji nego udžbenici drugih izdavačkih kuća. Udžbenik od 150 strana košta 300 dinara, dok u drugim izdavačkim kućama košta 800, 900 ili 1.000 dinara. Roditelji su često zbunjeni i misle da je to neka crno-bela tehnika ili loš povez. To nije istina, udžbenici su izvrsnog kvaliteta - kaže Gordana Arsić iz Fondacije.

Dete koje koristi neki drugi udžbenik umesto onog sa spiska koji je dala škola ili dete koje čak uopšte nema udžbenik na času ne sme da snosi nikakve posledice, ističe ona. To znači da roditelji mogu da odbiju skupe knjige koje škola predlaže i nabave neke druge.

Zakon je tu jasan, ali roditelji se boje neke odmazde od strane škole, učitelja i nastavnika. Boje se da će dete biti diskriminisano, da će imati loše ocene i biti kažnjavano na neke druge načine zato što je donelo Kavčićeve udžbenike. Naravno, apsolutno ne podržavam da dete bude na času bez udžbenika - navodi Arsić.

pribor Za polazak prvaka u školu potrebno bar oko 200 evra; foto: JV / Tamara RadovanovićDok se roditelji žale da ih niko ne pita da li žele i mogu da plate tako skupe komplete, iz Fondacije kažu da u praksi oni imaju mnogo manje slobode da biraju nego što je to predviđeno Zakonom.

Niko ne čuje njihov glas. Čak ni u onim školama gde su se roditelji organizovali, dogovorili, gde većinski žele Kavčićeve udžbenike, nailaze na otpor. Nastavnici, škola i komisije kažu da su već izabrali udžbenike, da roditelji nemaju pravo da se mešaju, da profesori imaju autonomiju u izboru. To negde jeste u redu, profesor ima pravo da izabere udžbenik po kome će raditi, ali se zaista postavlja veliko pitanje zašto bi njemu bilo u interesu da deca rade po najskupljem mogućem udžbeniku, ako je izuzetno dobar i onaj besplatan ili povoljniji - objašnjava Arsić.

Smatra i da su časovi na kojima se koriste knjige različitih izdavača kreativniji. Još jedan problem koji navodi jeste što izdavači često prvo naplate komplet, a tek onda ga pošalju.

Izdavači od roditelja traže novac još februara, marta ili aprila. Tada roditelji dobijaju neke papiriće, dole je krajnja cifra i oni kreću sa plaćanjem rata, tako da sve treba da isplate do septembra. Izdavačke kuće se unapred služe novcem roditelja. Ne postoji proizvod gde vi plaćate unapred na rate, pa vam se na kraju isporučuje roba. Kada se naruče udžbenici Fondacije Kavčić rok za isporuku je tri dana - ističe Arsić.


Na jugu oko 30 škola koristi besplatne udžbenike

učionica Oko 30 škola na jugu koristi besplatne udžbenike; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićNa spisku osnovnih škola koje koriste udžbenike se sajta Fondacije “Alek Kavčić” jeste deset škola u Pčinjskom, devet u Nišavskom, sedam u Jablaničkom, četiri u Pirotskom i tek jedna u Topličkom okrugu.

Korišćenje Kavčićevih udžbenika se polako širi. Imamo primer i u Nišu. Učitelj iz škole "Učitelj Tasa" je sa roditeljima doneo odluku da pređu na Kavčićeve udžbenike - kaže Arsić.

Leskovac ove godine finansira udžbenike za prvake i daje jednokratnu pomoć od 6.000 dinara, kao i Vranje i još neke opštine na jugu. Međutim, to nije dovoljno ni da se plate udžbenici, a roditelji navode da im je za celokupnu pripremu za polazak u prvi razred potrebno oko 200 evra.


Niška opozicija traži da Grad obezbedi besplatne udžbenike

Miodrag Stanković Stanković odborničkom inicijativom traži besplatne udžbenike; foto: Koalicija "Niš, moj grad"Miodrag Stanković iz koalicije “Niš, moj grad” podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se roditeljima sav novac koji su dali za nabavku udžbenika i da se gradskim budžetom za 2023. predvidi novac za besplatne udžbenike.

Činjenica je da je većina građana Niša u nezavidnoj materijalnoj situaciji i da su veliki troškovi školovanja dece. Roditelji su i ove godine morali da izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara samo za komplet knjiga, a gde su ostali troškovi za odeću, obuću, ranac... Za opremanje školaraca potrebna je minimum jedna prosečna plata - objašnjava Stanković.

Podseća da su Beograd i Novi Sad obezbeđuju besplatne udžbenike već godinama, a navodi i primer Rume, koja đacima plaća i javni prevoz.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    08:27 // 15. 9. 2022.

    I na sve to komunalci zabranjuju prodaju polovnih knjiga.

  • Tajanstveni Alan

    19:19 // 14. 9. 2022.

    Roditelji, glasaci sns-a, da misle na svoju decu i kucni budzet, drugacije bi glasali ! Ovako, zarad sitnih privilegija, ovde na Jugu, osiromasenom delu Srbije, ne mogu da sastave kraj s krajem ! To sto im sns daje,pred izbore ili posao motaca kablova, potrosi se,pojede i kukaj ! Zna se ko drzi vlast !
    Znamo tu izandjalu pricu, dobar je AV, oko njega su nesposobni i lopovi !

  • Nišlijee

    13:22 // 14. 9. 2022.

    Vi pričate o generaciji roditelja koji su rodjeni od sedamdesetih godina pa naviše, gde oni sada imaju decu i oni nešto da se pitaju pa meni je ovo jako smešno.Pa pogledajte šta tim roditeljima rade pred očima kada su uspeli u udžbenicima da ubaće da im deca ne znaju kog su pola nego da se oni sami opredele.Ali šta da se radi kada je nama 50% društva nepismeno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: