Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 19. 6. 2023.

| Društvo

Obuka za javne službenike da Nišlijama pruže besplatnu pravnu pomoć

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći svi građani imaju pravo na pravnu zaštitu; foto: T. R.

Građani treba da znaju da imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć i da mogu da se obrate svojoj Opštini, gde su dužni da im pruže informacije, upoznaju iz sa Zakonom i pruže besplatnu pravnu pomoć, poručili su iz Ministarstva pravde. Oni su u Oficirskom domu održali obuku zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave Niša i okolnih obuka koji građanima tu pomoć treba da pruže.

pravna pomoć Jedinice lokalne samouprave sprovode Zakon, njima se treba obratiti: foto: J. M. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom građaninu, posebno najugroženijima, omogući pristup pravdi i pravna zaštita. Jedinice lokalne samouprave sprovode taj Zakon, zaposleni su dužni da građanima pruže pravnu pomoć, podršku, da odluče o dodeli dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika. Savetnica u Ministarstvu pravde Radmila Božović kaže da su građani do sada pokazali veliku potrebu za takvim vidom podrške, ali da je neophodno da svi znaju za tu mogućnost.

U dosadašnjoj praksi, najčešće nam se javljaju građani kojima je potrebna pomoć u slučajevima porodičnih sporova, nažalost nasilja u porodici, imovinskih sporova i slično. baš je šaroliko. Građani u jedinicama lokalne samouprave dobijaju besplatnu pravnu podršku i dosta postupaka ze završilo na taj način. Znači ponekad je dovoljan savet, ali ima slučajeva kada nekim licima treba zatupanje pred sudom i sločno - ističe Božović.

pravna pomoć Slaba informisanost građana; foto: J. M. Iako je sistem besplatne pravne pomoći uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć, navode iz Giz-a. Upravo da bi podigli svest građana o postojanju besplatne pravne pomoći i njenim mogućnostima, oni sprovode kampanju “Imaš pravo!”, a savetnik u Giz-u Nikola Ružičić ističe da svi građani mogu da odu u svoju Opštinu i zahtevaju pomoć.

Svi ljudi imaju pravo da se pojave i provere status svog zahteva. Ne samo 13 ranjivih grupa koje je zakon prepoznao, već i ostali koji stupanjem u bilo kakav pravni postupak spadaju ispod granicesiromaštva. Građani treba da znaju i ko u njihovoj Opštini ima mogućnost im da informacije i besplatnoj pravnoj pomoći, ali svakako treba da budu ohrabreni da da odu u Opštinu - kaže Ružičić.

Pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava Yucom Dragiša Calić kaže da će građani dobiti makar informaciju kome treba da se dalje obrate ako ne dobiju pravnu pomoć.

Ako su privredni sporovi i prekršaji tada zakon isključuje pružanje besplatne pravne pomoći, ali ona nije isključena za veliki broj oblasti i građani mogu da se obrate makar za informaciju - ističe Calić.

Paralelno sa kampanjom “Imaš pravo” organizovana je obuka u Oficirskom domu na kojoj su prisustvovati diplomirani pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave Niša i okolnih gradova i opština, ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći, kao i lica zaposlena u odeljenjima za budžet i finansije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • OBAVESTENJE

    21:52 // 23. 6. 2023.

    To nije obuka za suzbenike koji bi trebalo da pruze pravnu pomoc vec obuka za sluzbenike koji dobijaju dozvolu da mogu da odluce po zahtevu za odobrenje beslatne pravne pomoci ( prethodne licence su istekle).
    Uprava grada i gradske opstine pruzaju pravnu pomoc od stupanja na snagu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoci.Pravnu pomoc u Nisu pruzaju diplomirani pravnici sa radnim iskustvom preko 10god

  • Srba

    03:41 // 21. 6. 2023.

    Aaaahahahhaahahhaaaahahahahaaaaaa!!!!!
    Kad se SVI oni prvo nauče ljubaznoj, pristojnoj i vaspitanoj komunikaciji sa klijentima- onda mogu dalje. Niko od njih još nije skapirao da na šalterima sa strankama ne smeju da se brecaju kao kod kuće sa svojim ukućanima.

  • Ljuba

    11:24 // 20. 6. 2023.

    Kakva je ovo država? Zar da kursadžije daju pravnu pomoć?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: