Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:07, 14. 4. 2010.

| Društvo

Obuka za novi zanat u Nišu

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
Profesor Pavlović sa panelom

Instalater solarne energije, zanat je kojim se bavi sve više građana Niša. 

To potvrđuje podatak da je Zanatska komora u prvom ciklusu nedavno mogla da upiše samo 30 polaznika za kurs ovog esnafa, iako se javilo duplo više zainteresovanih građana.

Niš je ujedno i jedini grad u Srbiji koji ima za sada četvoro profesionalnih instruktora za ovaj zanat koji su edukaciju nedavno završili u Koblencu i drugim nemačkim gradovima. Oni će biti instruktori polaznicima kursa u zanatskoj komori.

Mladi bračni par, Nikola i Aleksandar Simonović, koji su zajedno bili na praktičnoj ovoj praktičnoj edukaciji posredstvom komore kažu da je Niš izuzetno pogodan za postavljanje panela za akumulaciju solarne energije jer je jedan od gradova u Srbiji sa najviše sunčanih dana u toku godine.

- Prva pilot prezentacija našeg zanata, što će biti i početak edukacije 30 polaznika, odvijaće se na jednom od obdaništa u Nišu gde ćemo pokazati na koji način se postavljaju panel ploče sa ćelijama koje apsorbuju sunčevu energiju. Korišćenje sunčeve, umesto električne energije za dogrevanje kuća, stanova, vode u domaćinstvima i privredi u Evropi je već uveliko uzelo maha dok je u našoj zemlji još uvek u povoju, tako da ovaj zanat ima budućnost. Jedna ploča košta oko 250 evra, a da bi se dogrevale prostorije i grejala voda i slično potrebne su tri ploče. Postoji računica da bi se sa kupovinom ploča od 2.000 evra, što bi zadovoljilo sve potrebe četvoročlanog domaćinstva, ulaganje vratilo za tri do pet godina. Sve, istina, zavisi od toga koliki je kapacitet ploča - objašnjava Nikola. Aleksandra kaže da je kurs u Nemačkoj realizovan na improvizovanom krovu u hali i na otvorenom gde su se polaznici upoznali sa ovim specifinim zanatom.

- U Evropi se mnogo pažnje u ovom zanatu posvećuje zaštiti na radu instalatera solarnih ploča čija je oprema skupa. Na primer, konopac koji se zateže u slučaju pada košta 2.000 evra, jer ima poseban mehanizam. Takvu opremu bi trebali svi koji se penju na krovove da imaju. Bez obzira na skupoću, ovim zanatom se malo ko bavi, tako da će prvi licencirani instalateri zaista moći da žive od svog rada -kaže Aleksandra.

Pored para Simonović na obuci u Nemačkoj bili su i Stojadin Cvetković i Nenad Tolić.

Blagoje Stanisavljević, prvi čovek Komore kaže da prednost prilikom upisivanja na ovaj kurs imaju mladi koji su završili srednje škole građevinske i elektrotehničke struke.

Niš je centar za pručavanje solarne energije u Srbiji

Zajedno sa instalaterima u Nemačkoj bio je i jedan od najvećih stručnjaka za proučavanje solarne energije u Srbiji, profesor dr Tomislav Pavlović, koji predaje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

- Niš je centar solarne energetike i to ne samo zbog većeg broja sunčanih dana u zemlji od ostalih gradova već i po tome što mi imamo doktorske studije na tu temu, što nemaju drugi obrazovni centri u zemlji. Naša laboratorija je jedinstvena i po tome što jedina ima skupe uređaje za određivanje fizičkih karakteristika solarnih ćelija pomoću kojih se dobija električna energija. Sve to je preduslov da ovi mladi ljudi budu što bolji u usavršavanju svog zanata - kaže profesor Pavlović.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: