Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:20, 23. 8. 2023.

| Društvo

Obuka za sanaciju starih objekata od prirodnih materijala u selu pored Vranja

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
stara kuća
Radionica od 4. do 9. septembra; foto: organizatori

Koji se prirodni materijali koriste u izgradnji, koje su tradicionalne tehnike gradnje, kako sprečiti proces propadanja starih kuća i kako im dati novi život, kao i praktično izvođenje sanacije i adaptacije starog objekta, sve to moći će da nauče prijavljeni na obuci za sanaciju starih objekata od prirodnih materijala, koja se od 4. do 9. septembra održava u selu Sodarce u okolini Vranja.

Organizatori kažu da će prijavlljeni imati priliku da nauče kako da pronađu zemlju, testiraju je i prilagode potrebama za izgradnju, da nauče osnovu dijagnostiku starih objekata i da vide osavremenjene tradicionalne tehnike gradnje kojima stari se objekat može prilagoditi savremenom načinu života.

Udruženim snagama i razmenom znanja i iskustava, možemo spasiti od zaborava veštine naših predaka. Brigom i očuvanjem nasleđenih kuća sačuvaćemo identitet i lepote naših sela, a prilagođavanjem starih objekata našim današnjim potrebama, poboljšaćemo uslove života u njima - kažu organizatori obuke.

Podsećaju na činjenicu da zidovi od zemlje imaju prirodnu sposobnost da "dišu“, održavajući stalno idealnu vlažnost vazduha u kući i sam vazduh čistim.

Zemljani zidovi u kombinaciji sa slamom termički su idealno izolovani. Zimi zadržavaju toplotu vrlo dugo i sprečavaju da izađe napolje, a letnju vrelinu da uđe unutra. Ni jedan moderni materijal ne poseduje sve ove sposobnosti zajedno. Koristimo prirodne materijale jer njihova proizvodnja ne zagađuje prirodu - objašnjavaju.

Može se prijaviti svako ko je zainteresovan da stekne osnovno znanje o upotrebi prirodnih materijala u gradnji, sanaciji i adaptaciji postojećih objekata od zemlje, a prethodno znanje i iskustvo nisu potrebni.

Prilikom prijavljivanja potrebno je obavestiti da li kandidati imaju svoj šator i opremu za kampovanje, a rok za prijavljivanje je do 27. avgusta na ovom linku.

Šestodnevna obuka je besplatna, a u toku nje je obezbeđena hrana, kao i noćenje u kampu. Mesto obuke je dvorište seoske kuće u selu Soderce, pored Vranja.

Organizatori obuke su organizacije MAICh, COB i Blatologija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: