Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:13, 5. 7. 2019.

| Društvo

Obuke i stažiranje za mlade Rome i Romkinje

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Memorandum Romi i Romkinje
Ovo je drugi deo projekta; foto: JV/T.R.

Kako bi se potpomoglo zapošljavanje mladih Roma i Romkinja u narednom periodu bi trebalo da 150 njih iz cele Srbije prođe kroz različite stručne obuke, prekvalifikacije i stažiranje. Među njima će šanse dobiti i oni iz Niša, Pirota, Surdulice i Bele Palanke.

U Nišu trenutno sarađuju sa Domom zdravlja, Niškim kulturnim centrom, fabrikom Aster i Johnson Electric, kaže menadžer Fonda za obrazovanje Roma Nataša Kočić Rakočević.

Ovo je zapravo druga faza programa, prva faza programa počela je još 2018. godine. I u okviru prve faze programa u Nišu je podržano 45 mladih Roma koji su krenuli sa prvom praksom u kompaniji Aster, a 37 mladih Roma je prošlo stručne obuke - rekla je Kočić Rakočević.

Ušešćem u ovom projektu, kako kažu organizatori, mladi iz romskih zajednica imaju priliku da nakon uspesno završenog srednjoškolskog i visokog obrazovanja nastave da unapređuju svoje veštine i kompetencije, a samim tim i zauzmu što bolje mesto na tržištu rada. Projekat za zapošljavanje Roma i Romkinja Sa svakom firmom je dogovorena specifična saradnja; foto: JV/T.R.

Jedna od onih koja mogućnost stažiranja već koristi je Natalija Raimović iz Surdulice.

Trenutno stažiram u agenciji za registrovanje kola u Surdulici, po zanimanju sam tehničar drumskog saobraćaja. Ovo stažiranje mi puno znači, jer mogu da naučim puno toga, steknem praksu i iskustvo i brže se zaposlim - kaže Raimovićeva.

Među onima koji su na pravi način iskoristili ovu priliku je Kristina Mustafić iz Niša, koja se zaposlila u fabrici Aster.

Završila sam elektrotehničku školu “Mija Stanimirović”, smer elektrotehničar telekomunikacije. Trenutno radim u firmi Aster, a do ovog posla sam došla uz pomoć predstavništva Fonda za obrazovanje Roma. Tri meseca sam bila stažista, i nakon toga sam dobila ugovor o radu od strane firme - rekla je Mustafić.

Vrednost projekta “Dobre prakse i izazovi u oblasti zapošljavanja mladih Roma i Romkinja” je 4 miliona evra, a projekat će trajati do kraja 2021. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niki Lav

    14:16 // 6. 7. 2019.

    U vecim i normalnijim zemljama sve to ide brze. Brze uspes u zivotu, a brze i propadnes i ne primetis kad ti se to desi i nema za cim da zalis.Ili jesi ili nisi ziveo. Kod nas je i uspeh i propast mrcvarenje.

  • Stozer

    17:01 // 5. 7. 2019.

    Ako i treba tako, dok srbadija spava i dangubi po zadruzi(ko u zadrugu), parovima...

  • N.N.

    10:45 // 5. 7. 2019.

    Ko nije za Nis dobije poso u manjoj sredini i kucu sa okucnicom kao u Americi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: