Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 19. 12. 2014.

| Društvo

Obustava nastave i protest prosvetara na ulici

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
prazna-ucionica.jpg
U ponedeljak, 22. decembra, učionice će biti prazne, a nastavnici na ulicama

U šestoj nedelji štrajka, predstavnici Sindikata prosvetnih radnika za ponedeljak, 22. decembar, kada će na jedan dan potpuno obustaviti nastavu, najavljuju protest ispred Školske uprave u Nišu.

U ovom sindikatu kažu da su obustavu nastave najavile čak i one škole u kojima su časovi i tokom štrajka trajali punih 45 minuta.

Odziv će biti još veći. Ako tog dana bude dogovora, počećemo da radimo od utorka normalno, ako ne bude, vraćamo se časovima od 30 minuta - kaže Vladimir Milićević, predsednik Sindikata prosvetnih radnika u Nišu.

štrajk Đaci će možda ostati bez polugodišnjih ocenaNačelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović pita zašto će okupljanje niških prosvetnih radnika biti organizovano ispred zgrade Uprave.

Zašto organizuju štrajk tamo? Da li sam ja na bilo koji način protiv njih kada uopšte kao načelnik i ne učestvujem u pregovorima? - pita Jovanović.

Iz Sindikata objašnjavaju da je to mesto izabrano "simbolički" da bi sugrađani znali ko protestuje.

Školska uprava je predstavništvo Ministarstva prosvete, zato ćemo se tu okupiti. Ako ostanemo u centru grada, ljudi nas neće povezati sa prosvetnim radnicima - odgovara Milićević.

Inače, tokom pregovora predstavnici sindikata i Ministarstva prosvete usaglasili su se oko teksta kolektivnog ugovora, međutim, sada se čeka na saglasnost Ministarstva finansija i na dogovore sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u vezi sa Zakonom o platnim razredima.

Već nam je stigao jedan umanjeni delo plate, kada primimo i drugi doći ćemo do toga da je puna plata prosvetnog radnika u Srbiji oko 39.000, što je značajno ispod republičkog proseka. Da li postoji još neka zemlja u kojoj je obrazovanje na ovako niskim granama? - pita Milićević.

Smatra da je "ovo poslednji trenutak da se nešto uradi" i dodaje da je neozbiljno i neodgovorno što ministarstva ovoliko odugovlače dogovor.


Na zimski raspust bez polugodišnjih ocena?

Ako do dogovora ne dođe i štrajk se nastavi, đaci će, kažu nastavnici u štrajku, ostati bez zaključenih ocena za prvo polugodište.

U tom slučaju nećemo završiti polugodište i učenici neće dobiti knjižice - kaže Milićević.


Roditelji brinu jer ispaštaju đaci

Iako su se oko štrajka, koji je skraćenjem časova na pola sata počeo još 17. novembra, usaglasila sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, prosvetari koji nisu članovi sindikata ne štrajkuju.

Zato učenici u pojedinim školama imaju neke časove od 30, a neke od 45 minuta.

Učiteljica mog deteta drži regularne časove od 45 minuta, ali neki nastavnici izađu posle 30 minuta i decu u učionici 15 minuta ostave samu - kaže jedan roditelj.

Kako smo saznali od đaka, slična situacija je i u nekim srednjim školama u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Emogirl

    11:29 // 21. 12. 2014.

    Baš lepo što štrajkuju, nek se nastavi i posle raspusta :D podrška s moje strane :D

  • clanica srpske nazadne stranke

    22:17 // 20. 12. 2014.

    Jedino sto me sprecava da podrzim prosvetare je ovoliki broj nepismenih komentara, od strane autora koje je "obrazovala" ta ista prosveta.

    • ahm

      08:20 // 21. 12. 2014.

      Racunajuci i tvoj...

  • goksi

    19:11 // 20. 12. 2014.

    Iako nemam veze sa prosvetom, osim jednog srednjoškolca u kući potpuno vas podržavam u štrajku. Pa pojedini učenici dolaze sa telefonima od 500 eura na časovima. I prosvetari imaju decu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: