Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:24, 28. 8. 2018.

| Društvo

Očekivana šteta zbog rušenja na Koridoru do 7 miliona evra, još se ne zna ko će je platiti

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Srušen zid Koridor 10 Grdelica
Ko će da plati štetu?; Foto: čitalac

Ko će platiti sanaciju potpore na Koridoru 10 znaće se po utvrđivanju odgovornosti za pad konstrukcije, navode iz Koridora Srbije. Iz ovog preduzeća kažu i da se očekuje da će troškovi biti maksimalno 7 miliona evra, ali tvrde da neće pasti na teret građana.

Iz javnog preduzeća koje je investitor na deonici na kojoj je pala potpora zbog klizišta nisu precizirali ko bi trebalo da plati štetu, mada je prilikom ranijih obrušavanja potpora na Koridoru 10 ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović govorila da taj trošak neće pasti na građane jer je zid bio osiguran.

Nakon što se utvrdi čija je odgovornost obrušavanje potporne konstrukcije na Kosini 2, koja se nalazi na potezu od Grdelice do Caričine Doline, znaće se i ko snosi troškove sanacije - navode iz Koridora Srbije.

Međutim, kako je pisala Politika, u prijavi koje je Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja uputilo Sudu časti Inženjerske komore Srbije sa zahtevom da se inženjerima koji su potpisivali projekte oduzmu licence, navodi se i da se sumnja da su sve dopune glavnog projekta posledica direktnog dogovora između investitora i izvođača. S obzirom na to da su Koridori investitor na ovoj deonici, na njih pada odgovornost jer nisu sprovodili zakonske procedure prilikom izmene projekta.

Iz ovog Koridora napominju da se očekuje da troškovi zbog pada potpore ne pređu 7 miliona evra.

Očekuje se da će troškovi maksimalno iznositi 7 miliona evra i da neće pasti na teret građana Srbije - dodaju iz Koridora.

Podsetimo, 50 m zida obrušilo se 19. avgusta, da bi se već sutradan nastavilo klizanje do gotovo potpunog urušenja zida. Iz Koridora Srbije su kazali da je klizište na ovoj deonici počelo mnogo ranije pre rušenja potpore, te da je počelo da se radi novo obezbeđivanje kosine, ali da ih je priroda "pretekla". Iako su mesecima ranije znali da potpora koja je urađena nije adekvatna, tek se po njenom padu traže krivci, na čemu je insistirala i ministarka Mihajlović, koja uverava da ovaj događaj neće produžiti radove na Koridoru 10, čiji konačni završetak najavljuju do kraja 2018.

Ovo je treće padanje potpornog zida od prošle godine, a u martu se slična stvar dogodila na Koridoru 10 takođe u blizini Predejana. Posle toga su angažovani eksperti Svetkse banke da bi se "pozabavili" kosinama u Grdeličkoj klisuri, i kako su kazali iz Koridora juna je počela dodatna stabilizacija zaštitnih kosina kojih ima oko 155.000 kvadratnih metara na deonici od oko 26 km. Posle pada zida u martu je, međutim, nije obelodanjeno ko je bio odgovoran.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Paja Patka

    10:56 // 29. 8. 2018.

    Sve nesposobni do nesposbnog.
    Profesionalizam ni na vidiku.

  • Dragan

    22:16 // 28. 8. 2018.

    U nastavku puta prema Vranju, ista firma gradila zid, potpuno isti nacin gradnje, primecuje se da je doslo do ostecenja izmedju stubova, voleo bih da juzne vesti ovo uslikaju i objave

  • Posmatrac

    19:43 // 28. 8. 2018.

    "Sve ce to narod pozlatiti....."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: